„Tatuajul ca mijloc de identificare criminalistică”, prezentat la Facultatea de Științe Juridice

993

Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, Serviciul Criminalistic a organizat o prezentare cu tema „Tatuajul ca mijloc de identificare criminalistică”. La eveniment a participat și un fost student al UCB, actualmente angajat al IPJ Gorj.

În prima zi a săptămânii, studenții Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu au avut posibilitatea de a participa la o prezentare inedită. „Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Inspectoratul de ucb (1)Poliție Județean Gorj, Serviciul Criminalistic, organizează astăzi o prezentare demonstrativă de metode și mijloace tactice și tehnice utilizate în practica criminalistică. “Acțiunea se derulează în scopul prezentării unor aspecte practice, în primul rând studenților, dar și elevilor, pentru că facultatea așteaptă elevi de la Colegiul Constantin Brâncoveanu din Horezu. Sunt acțiuni care vizează, în primul rând prezentarea laboratorului criminalistic mobil, a unor instrumente și metode folosite în practica criminalistică pentru prelevarea de probe, pentru identificarea făptuitorilor, precum și a unor alte elemente inedite utilizate în practica criminalistică. Evenimentul se înscrie în seria activităților de îmbunătățire a calității procesului educațional ”, a declarat Laura Trocan, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul UCB Târgu-Jiu.
Prezent la eveniment a fost și un fost student al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu „de 9 ani îmi desfășor activitatea la Biroul de cercetare a locului faptei din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj”

Mijloc de identificare criminalistică recent implementat
ucb (2)Aurelian Șuță, criminalist în cadrul IPJ Gorj, le-a prezentat studenților informații prețioase, în cadrul activității organizate la nivelul Facultății de Științe Juridice. „Vă prezint un mijloc de identificare criminalistică recent implementat în România, prin intermediul unei baze de date criminalistice. Această bază de date se numește Imagetrak și gestionează, pe lângă date de stare civilă, date antopometrice – greutate, înălțime, culoarea ochilor, corpolență – date despre activitatea infracțională a persoanelor care fac obiectul acestei baze de date și semnele particulare: tatuaje, cicatrici și alunițe, semne din naștere etc. Baza de date Imagetrak a fost implementată în 2004 la IPJ Gorj și de atunci eu mă ocup exclusiv de această bază de date. Funcționează cu un server central la Institutul de criminalistică și stații la nivelul fiecărui județ, precum și la secții în orașele mai mari”, a spus Șuță.
Studenților le-a fost prezentat și un exemplu concret în ceea ce privește importanța tatuajelor în identificarea unui infractor îl reprezintă un caz din 2006, când un tânăr care comisese un furt pe raza municipiului Târgu-Jiu a fost prins chiar înainte de a părăsi țara din cauză tatuajului pe care îl avea pe braț.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.