Tarafurile gorjeneşti în prim-plan

1733

P1140684A IV-a ediţie a Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, de la Târgu Cărbuneşti, şi-a tras cortina de final sub umbrele înserării în pădurea de la Stejăret, spaţiu cărbuneştean aflat în această săptămână…

sub semnul sărbătorilor oraşului.Organizatorii acestui eve-niment – Consiliul Local şi Primăria Tg. Cărbuneşti şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, cu sprijinul Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” şi al Şcolii Populare de Artă Tg –Jiu, reuşind să realizeze şi în acest an o adevărată gală a muzicii lăutăreşti. Prezenţa a nu mai puţin de nouă tarafuri tradiţionale şi a celor 15 rapsozi populari, care au intrat în concursul desfăşurat pe cele două secţiuni, dar şi numărul mare de spectatori, au demonstrat că acest gen de muzică rezistă în faţa trecerii timpului, conservând în mare măsură formele autentice de exprimare, atât în zona instrumentală, cât şi în cea vocal–interpretativă. Au urcat pe scenă la această ediţie de festival tarafuri şi rapsozi din Târgu Cărbuneşti, Bâlta, Părăul de Pripor, Stejari, Tg-Logreşti, Tg-Jiu, Brădiceni şi Tismana.

P1140687Aşa cum remarca Mihai-Viorel Mazilu, Primarul ora-şului Tg–Cărbuneşti, opinie argumentată şi de aplauzele vii ale audienţei: „Nu poate să nu vibreze inima şi sufletul oricărui român, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla el, atunci când aude muzica populară. Îi apreciem pe aceşti lăutari, pentru că prea ne-am englezit în felul nostru de a fi, iar ei sunt printre puţinii care au menţinut ştafeta tradiţiei populare şi de aceea îi consider ca pe nişte zei ai folclorului românesc”. „Şi în anii următori, festivalul se va ţine tot în această pădure de stejăret în suprafaţă de 5,8 hectare, spaţiu pe care va scrie «Primăria oraşului Tg-Cărbuneşti»”, promitea dl. Mazilu la finalul spec-tacolului, „prin trecerea pă-durii din fondul Romsilva în fondul autorităţii locale, pentru a se putea accesa surse financiare în vederea realizării unei zone de agrement pentru cărbuneşteni”.
Concursul a avut parte de un juriu alcătuit din specialişti în domeniul muzical specific acestui festival şi din reprezentanţi ai administraţiei Judeţene şi locale – Puia Ion, dirijor al Orchestrei profesioniste „Vâlceana” din Rm.Vâlcea, preşedinte al juriului, maes-tru coregraf Iulian Malea şi prof. Stelian Florescu, referent muzical din partea CJCPCT Gorj, Viorel Gârbaciu, direc-tor al Şcolii Populare de Artă Tg-Jiu, Emil Popescu reprezentant al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Fugaru, viceprimar Tg-Cărbuneşti şi Pompiliu Ciolacu, director al Palatului Copiilor din Tg-Jiu. Evoluţiile tarafurilor şi rapsozilor au determinat aprecierea preşedintelui ju-riului s-a declarat mândru ca a putut să jurizeze nişte artişti amatori care păstrează cu adevărat autenticitatea folclorului nostru. „Ar fi minunat ca acest festival să se menţină în continuare, şi nu mă îndoiesc de acest lucru datorită hotărârii dovedite de organizatori, pentru că numai aşa folclorul nostru românesc nu se poate pierde. Păstrătorii de muzică lăutărească adevărată şi-au spus cuvântul în seara aceasta, i-am văzut şi auzit interpretând piese minunate. Trecem, încă, printr-o perioadă când muzica lăutărească a luat o altă cale, dar sperăm că totul este doar un val, iar ceea ce s-a întâmplat la acest festivalul este o dovadă că totul poate reveni la forma normală de continuare a tradiţiei”.
În urma evoluţiilor concu-renţilor şi a deliberării juriului redăm în continuare laureaţii Festivalului de muzică lăutărească „Gena Bârsan”, 2009:
La secţiunea Tarafuri- câştigătorul Trofeului şi al Marelui Premiu a fost desemnat Taraful Nicu Bâlteanu, premiile I,II şi trei revenind, în ordine Tarafului Rapsozii Gorjului din Tg-Jiu, Tarafului Gabi Buzner din Tismana şi Tarafului Relu Lătăreţu. Au mai fost acordate premii speciale şi o menţiune.
La secţiunea Rapsozi– laurii Premiului I i-a primit interpreta Adina Lătăreţu, premiul II fiind câştigat de Gabi Buzner Tătăroi, Premiul al III-lea a fost adjudecat de Rela Ciulei, iar Premiul special „Gena Bârsan” a re-venit interpretei Magdalena Cidoiu. De asemenea , şi la această secţiune au mai fost acordate premii speciale şi menţiuni.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here