S(p)uma portocalie

395

bunila 002Un vechi proverb popular românesc sune că: „Fie roata şi pătrată, tot se mai învârte odată”! Implicarea lui Adriean Videanu în politica portocalie de la Gorj blochează învârtirea roţii, întrucât, prin menţinerea stării de interimat la nivelul conducerii partidului păstrează intactă puterea şi influenţa lui Ionel Manţog în întreg arealul politic judeţean.

La Motru se zvoneşte că presupusa accedere a senatorului Ion Ruşeţ la conducerea partidului este imposibilă, deoarece între senator şi liderul minerilor, Marin Condescu, există un conflict necunoscut publicului larg, bazat tocmai pe interese politico-sindicale divergente. Lui Ruşeţ i s-au dat fel şi fel de lovituri sub centură, la Mătăsari umblându-se chiar la structura sindicatului, deşi senatorul este vicepreşedintele naţional al Uniunii Sindicale Mine Energie. În urmă cu doi ani, datorită popularităţii sale indiscutabile pe zona minerit-energie, Ruşeţ a fost o foarte bună soluţie de a candida din partea PDL în cel de-al doilea colegiu senatorial al Gorjului. Atunci, prin susţinerea lui Toni Mihail Greblă, a lui Cosmin Popescu, a lui Constantin Severus Militaru, a lui Ion Ruşeţ, Condescu a reuşit să aducă în Parlamentul României o structură social-politico-minieră asemenea unui partid. Se pare că Ruşeţ n-a făcut niciodată jocurile complete ale lui Condescu, deşi nu putea rămâne complet în afara lor, datorită contiguităţii dintre minerit şi energie. Cât despre declarata susţinere a lui Victor Ponta de către minerit şi a lui Marin Condescu implicit, aceasta s-a dovedit a fi doar o poveste, deşi liderul naţional social democrat n-a recunoscut-o niciodată public, dar în mod cert nu s-ar rupe niciodată de minerit şi de problemele lui sociale din Gorj.

La Motru, Manţog a avut un scandal uriaş în interiorul organizaţiei, deoarece nu toţi motrenii îl susţin pe deputatul Militaru, ca variantă de preşedinţie a PDL Gorj. Pentru a evita o zarvă şi mai mare, anumiţi membri de frunte consideraţi trecuţi în tabăra lui Ruşeţ au fost omişi de la convocare, astfel, o parte din organizaţie, cea care a aşteptat cuminte onorarea eforturilor politice în campaniile succesive de către Ionel Manţog şi care a înţeles că perioada de beneficii s-a scurtat, mai ales acum, la căderea în sondaje a partidului, au luat deja o hotărâre de a se opune planului lui Adriean Videanu de menţinere a hegemoniei sale în Gorj. Trebuie recunoscut faptul că în PDL au ajuns şi oameni care nu aveau altă soluţie ca să-şi poată menţine statutul profesional sau de importanţă socială, dar şi faptul că partidul are şi oameni de valoare, unii dintre ei neatinşi încă de microbul corupţiei şi că aceşti oameni sunt convinşi că doar ei vor continua politica portocalie. Tocmai de aceea, prelungirea interimatului în Gorj va acumula numeroase tensiuni până la explozie, însă ar fi păcat pentru politică un asemenea fenomen care se anticipează a fi identic cu cel al PNŢCD, dar acest lucru nu poate fi împiedicat atâta vreme cât un vaşnic ministru îşi doreşte să extragă din Gorj toate sumele pentru un singur scop: acela de a pleca de la putere garnisit cu tot ce-i trebuie, la fel ca vechii făcători şi desfăcători de domnii.

Notă: donatorii de averi, fie ei judeţe întregi, nu vor contribui la bunăstarea unei elite dacă elita în sine nu apreciază truda celor mici. Cei care au transformat Gorjul într-un judeţ mic din punct de vedere economic, din fosta inimă energetică a României trebuie afişaţi peste tot cu tablou cu tot şi cu o lozincă deasupra: loc pentru scuipat.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here