Slalom printre sondaje

947
urna-vot-buletineDouă sondaje comandate au acelaşi numitor comun: marinarul de la cârma ţării. Traian Băsescu rămâne preferatul românilor pentru fotoliul de la Cotroceni. Cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj realizat de Centrul de Sondare al Opiniei Publice (CSOP). Deşi cotat în vârful topului, Băsescu nu ar reuşi să strângă decât 35% din voturi, ceea ce înseamnă că ar intra în turul doi. În ceea ce priveşte încrederea în politiceni, preşedintele se bate pentru locul 1 cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

35% dintre români ar vota cu Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, ar strânge 19% dintre voturile electoratului, iar liderul liberal, Crin Antonescu, 15%. Sub podium se clasează Gigi Becali, cu 9%, Corneliu Vadim Tudor şi Sorin Oprescu, cu câte 7 procente. Kelemen Hunor şi Principele Radu Duda ar fi votaţi de câte 4% dintre cei care s-ar prezenta la urne.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, PD-L şi PSD-PC sunt fruntaşe, cu 31 şi respectiv 30% din intenţiile de vot. Liberalii ar obţine 17 procente, iar PRM şi PNG câte 7. UDMR ar fi votată de 5% din electorat, iar alte partide ar obţine voturi din partea a 4% dintre români.
Preşedintele Traian Băsescu este pe primul loc şi în topul încrederii în politicieni. Românii spun, însă, că aceeaşi încredere o acordă şi primarului general Sorin Oprescu, respectiv 36%! Premierul Emil Boc e cotat cu 22 de procente, Ion Iliescu cu 19%, Mircea Geoană cu 25%, iar Crin Antonescu cu 24%. Pe locurile următoare se află Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu cu câte 14 procente, Principele Radu Duda şi Corneliu Vadim Tudor cu 10 şi respectiv 20%. Gigi Becali se bucură de încrederea a 24% dintre români.
Din cele 923 de persoane intervievate de CSOP, 43% spun că merg la vot, 33% declară că probabil nu vor vota, iar 24% sigur nu vor vota. Sondajul a fost efectuat în perioada 18-22 iulie şi are o eroare de plus minus 3,2%.
Alt sondaj comandat, rezultate asemănătoare
Preşedintele Traian Băsescu se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor, iar la viitoarele alegeri este cotat cu cele mai mari şanse, potrivit ultimului sondaj INSOMAR. Şi PD-L are cele mai mari şanse să câştige viitoarele alegeri.
La următoarele alegeri prezidenţiale, Traian Băsescu ar obţine 35,7% din voturi. Următorul pe lista preferinţelor românilor ar fi Mircea Geoană cu 29,6%, urmat de Crin Antonescu cu 16,8 procente. Corneliu Vadim Tudor ar obţine 11,9% din voturile electoratului, Radu Duda ar obţine 2,7 procente.
Raportat la luna aprilie, Traian Băsescu a scăzut uşor cu 3% (de la 38,1% aprilie, 37,5% în mai, la 35,7% prezent), în timp ce Mircea Geoană a înregistrat o creştere de aproximativ 9 procente (de la 20,8% aprilie, 24,3% în mai, la 29,6% prezent). Singurul candidat la alegerile prezidenţiale cu o evoluţie oscilantă a intenţiilor de vot este Crin Antonescu (20,1% în aprilie, 15,7% în mai, 16,8% în iulie). Actualul preşedinte este personalitatea politică care beneficiază de cel mai mare grad de încredere din partea românilor, 30,3%. Este urmat de liderul PSD, Mircea Geoană cu 26,3% şi de preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, cu 19,7 procente.
PD-L conduce în preferinţele electorale al românilor
Dacă ar merge la vot, 32,6% dintre români ar vota cu Partidul Democrat Liberal. Pe locul doi se clasează Alianţa PSD+PC cu 32,2% din preferinţe. Locul al treilea ar fi ocupat de PNL cu 16,5%. PRM ar obţine 11,2% din voturi, în timp ce UDMR ar primi 5,8 procente. 32% dintre subiecţi au declarat că nu votează, nu sunt hotărâţi ori nu au dat un răspuns, iar 1,7 % ar vota cu alt partid.
La întrebarea „Cine deţine acum puterea în România?”, 31,3% dintre cei care au răspuns consideră că puterea este deţinută de PDL + PSD. Pe locul doi se clasează preşedintele cu 30,9%, urmat de PD-L cu 12,5 procente şi PSD cu 8,9%. Pe locul 5 se clasează premierul cu 3,7 procente. Studiul a fost realizat de INSOMAR în perioada 4 – 12 iulie 2009, pe un număr de 2416 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de 18 ani şi peste. Interviurile au fost realizate în toate judeţele ţării şi în cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, fiind incluse în eşantion 74 localităţi urbane şi 71 localităţi rurale. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 2%. Comentariile sunt de prisos, mai ales că ambele sondaje au fost comandate şi plătite de către PD-L. O singura remarcă: partenerii din Alianţa aflată la guvernare, respectiv PSD-ul, mai au serios de muncit spre a confirma.
Marius BECHERETE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here