Se modifică sau nu contractul de credit conform OUG 50?

397

credite bancareOrdonanţa 50, semnarea actelor adiţionale, stabilirea comisioanelor, calcularea dobânzilor. Sunt cuvintele care se citesc cel mai frecvent zilele acestea pe buzele românilor care au luat un împrumut. Oamenii au multe întrebări la care autorităţile şi băncile trebuie să ofere cât mai repede răspunsuri.

Cele trei luni „de graţie” oferite băncilor pentru modificarea tuturor contractelor de credit pentru consumatori, adica vreo 8 milioane, aproape că s-au scurs. Cu toate acestea, nenumăraţi clienţi s-au plâns ca nu au primit actele adiţionale şi există în continuare foarte multe neclarităţi. Una dintre ele se referă la contractele de credit prin programul „Prima Casă”. Legea precizează la articolul 2, punctul 2, litera i căror contracte nu li se aplică prevederile ordonanţei: „contracte de credit referitoare la credite acordate unui public restrâns pe baza unei dispoziţii legale de interes general, la rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obişnuit pe piaţă sau fără dobândă ori în condiţii care sunt mai avantajoase pentru consumator decât cele obişnuite de pe piaţă şi cu dobânzi mai mici decât cele practicate în mod normal pe piaţă”.Din punctul de vedere al avocaţilor, acest articol se referă inclusiv la „Prima Casă”. Împrumuturile prin „Prima Casă” sunt destinate unui public restrâns, întrucât pot fi accesate doar de românii care nu au mai deţinut până acum în proprietate o locuinţă şi nu mai au în derulare un credit ipotecar, individual sau împreună cu alte persoane (indiferent de vârstă, de ţara în care lucrează etc.).

Mai departe, prin acest program guvernamental, dobânzile sunt chiar şi de două ori mai mici decât cele practicate pe piaţă, fiind calculate în funcţie de EURIBOR plus o marjă de maximum 4% la creditele în euro şi în funcţie de ROBOR plus o marjă de cel mult 2,5% la cele în lei. De asemenea, nu există comision de rambursare anticipată, comision de risc, comision de acordare, dar pot apărea alte taxe (de gestiune, de exemplu) şi costuri, în funcţie de bancă. Un comision de 0,49% pe an, aplicat la soldul creditului, percepe şi Fondul de Garantare. Nimeni nu poate nega faptul că cei care au luat credite prin „Prima Casă” au avut şi au în continuare parte de condiţii mai avantajoase decât cele ale unui credit ipotecar obişnuit: trebuie să plătească un avans de numai 5%, statul garantează creditul, prin urmare preia riscul neachitării acestuia, iar nivelul scăzut al dobânzii face ca şi cei care nu au salarii foarte mari să poată contracta un astfel de împrumut.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here