În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, (18 decembrie 2016), cu binecuvântarea ÎPS Părinte dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, Arhieria sa, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, minunatul oaspete drag al mănăstirilor din Gorj, ajutat de un ales sobor de preoți și diaconi, în acordurile la strană ale Grupului psaltic «Kinonia», al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin, a oficiat slujba Sfântei Liturghii în Biserica lavrei Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana, județul Gorj! Același Grup psaltic «Kinonia» al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin, condus de către Arhidiacon Iulian Pruiu, în prezența a numeroși credincioși veniți din Oltenia și a grupurilor de pelerini sosiți din țară, a prezentat la încheierea Sfintei Liturghii o minunată culegere de colinde și cânturi, ca o dovadă certă că întotdeauna colindătorii sunt și adevărați misionari ai dreptei credințe!
“Ne pregătim cu toți de Sărbătoarea Crăciunului, care este sărbătoarea bucuriei”
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la oficierea slujbei, Arhieria sa, Preasfințitul Părinte Episcop, Nicodim a spus: “Ne pregătim cu toți de Sărbătoarea Crăciunului, care este sărbătoarea bucuriei, și care se regăsește în inima fiecăruia dintre noi. De aceea, bucuria aceasta a fost vestită de către Îngerul Domnului, păstorilor, iar aceștia au rămas uimiți, au început să cânte: «Slavă pe pământ, pace, între oameni bunăvoire», iar în felul acesta, a menționat Arhieria sa, păstorii au slăvit pe Dumnezeu pentru toate cele pe care le văzuseră și auziseră, și s-au bucurat! Fecioara Maria, și ea s-a bucurat la cuvintele Îngerului Gavriil: «Bucură-te ceea ce ești plină de dar! Domnul este cu tine! Binecuvântată ești între femei, ceea ce ai aflat Har înaintea Lui Dumnezeu. Și iată vei lua în pântecele tău fiu și se va chema Iisus»! Și se pune întrebarea: de ce se naște această stare de bucurie la Nașterea Domnului? Fiindcă Dumnezeu, atât de mult a iubit lumea, încât pe Însuși Fiul Său L-a dat pentru ca lumea să aibă viață din belșug! Este o bucurie, pentru că prin această iubire a Lui Dumnezeu pentru neamul omenesc s-a șters păcatul adamic. De aceea se botează pruncii, să nu cumva să crească în păcatul adamic”, iar în ultimă instanță, a relevat vorbitorul, Dumnezeu ne-a iubit atât de mult, încât ne-a trimis pe Fiul Său!
O colindă spune: «De Crăciun, omule să fii mai bun»!
Dezvoltând o adevărată «odă a bucuriei», Episcopul Severinului și Strehaiei le-a adresat credincioșilor îndemnul: “Pentru această zi de sărbătoare, să ne bucurăm! Pentru toate sărbătorile, să ne bucurăm! Și în ianuarie, și în februarie, și în primăvară, și la vară, și la toamnă, pentru că, de ce, oare, să nu ne bucurăm până la sfârșitul vieții noastre? O colindă spune: «De Crăciun, omule să fii mai bun»! De aceea, ne dorim, fiecare dintre noi, o stare de bine! O stare de bine să le fie tuturor celor din jurul nostru! Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: «Bucurați-vă întru Domnul! Bucurați-vă pururea cu Domnul!», adică, în mod continuu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că bucuria să fie după Domnul, nu după lume! Numai trăind în conformitate cu învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, putem avea bucurie! La această bucurie, nu putem ajunge decât chemându-L pe Dumnezeu în ajutor, iar la aceasta nu putem ajunge decât prin «luptă» duhovnicească, prin confruntare cu păcatele noastre! Pentru că Sf. Vasile cel Mare ne spune: “Cuvântul «bucurie», întâlnit în Sfânta Scriptură, e starea de veselie a sufletului care înțelege că L-a ales pe Domnul”! Dar, există la unii semeni de-ai noștri o «bucurie» nefirească pentru păcatul săvârșit, iar o astfel de «bucurie» trebuie să știm de unde vine, pentru că spunea Sf. Ioan Gură de Aur, că de multe ori se bucură și desfrânatul, se bucură și lacomul care fură bunul altuia, pentru că mult contează dacă omul se bucură de un lucru bun și folositor! Sfinții Părinți ne cheamă, prin învățătura lor, la o bucurie duhovnicească, o bucurie pe care am numi-o și dumnezeiască, și cerească. Sf. Vasile cel Mare ne atrage atenția că nu oricărui suflet îi vine de la Dumnezeu bucuria! Dacă vrem să dobândim cu adevărat bucurie, să ne bucurăm de faptele bune”, a punctat cu elocință Arhieria sa!
“Să ne rugăm Lui Dumnezeu pentru slujitorii sfintelor mănăstiri, pentru slujitorii sfintelor altare”
În încheierea cuvântului de minunată învățătură duhovnicească, PS Părinte Nicodim a precizat: “Se cuvine ca în numele meu, a grupului psaltic din Episcopia Severinului și Strehaiei, să-i mulțumim Înaltprea-sfințitului pentru această binecuvântare! Consider că în numele meu și al dumneavoastră, cei prezenți azi la Mănăstirea Tismana, pelerini veniți la Sfânta Liturghie, să exprimăm gândurile și cuvintele noastre de recunoștință adresate Maicii Starețe Antonia, să exprimăm prețuirea noastră față de Părintele Vartolomeu, părintele duhovnic al mănăstirii, cel care de aproape patruzeci de ani slujește fără încetare, un părinte duhovnicesc ce le arată tuturor dragoste și atenție, indiferent cât este de obosit sau cât îl apasă de mult crucea bătrâneților! Se cuvine să adresăm recunoștință maicilor mai în vârstă, care din tinerețile lor au venit și au menținut aici candela aprinsă, alături de Maica Proestareță Ierusalima, să mulțumim, deci, soborului de maici care poartă grija acestei mănăstiri, slujindu-L pe Dumnezeu și rugându-L așa, după cum suntem datori să ne rugăm toți! Să respectăm cu sfințenie pe toți credincioșii sfintelor mănăstiri, părinți, călugări, fiindcă, dacă n-ar fi ei, noi, la mănăstiri am găsi poate niște «muzee» în care trecutul este prezentat «online» și nu poate pătrunde tainele adânci ale trăirilor noastre ortodoxe! Să ne rugăm Lui Dumnezeu pentru slujitorii sfintelor mănăstiri, pentru slujitorii sfintelor altare, preoții, care au Harul Lui Dumnezeu, care se roagă în toate momentele Sfintei Liturghii, la rugăciunile cărora, după cum este rânduiala, Dumnezeu trimite pe Sfântul Duh, iar darurile de pâine și vin se transformă în trupul și sângele Domnului. Preoții ne împărtășesc cu trupul și sângele Domnului, preoții ne dau dezlegare de păcate, atunci când îngenunchem la scaunul Spovedaniei! Să ne rugăm pentru ei, să-i prețuim, să-I mulțumim Lui Dumnezeu că ne-am născut în această credință pe care o trăim cu intensitate fiecare dintre noi! Vă doresc tuturor, multe bucurii la sărbătorile care se apropie, Dumnezeu să vă binecuvânteze! Să aveți parte de bucurii pe tot parcursul vieții, să ne bucurăm cu toții întru Domnul! Iar obștea acestei sfinte mănăstiri, cu toți ostenitorii ei, să trăiască întru mulți și binecuvântați ani! Pentru toți se cuvine să spunem: La MULȚI ANI”!
Profesor, Vasile GOGONEA