Rodia, fructul ideal în sezonul rece

1690

rodia1Desigur, sunt destule motive pentru a considera că rodiile merită o atenţie sporită în timpul iernii. Sunt festive, au un conţinut mare de antioxidanţi şi reprezintă o veritabilă sursă de vitamina C.

Rodia este fructul unui arbore mic numit rodier. Ţara de origine este Iran şi este răspândit până la Munţii Himalaya, în India de nord şi a fost răspândit în întreaga regiune mediteraneană, chiar de pe vremea romanilor. Spaniolii au fost cei care au adus rodia în California, iar acum locuitorii californieni şi cei din Arizona se pot bucura de acest fruct.

De la rodie, seminţele sunt cele care se folosesc, ele fiind bogate în suc. Dulceaţa lor diferă de la soi la soi. Rodia care are un gust bun este cea cu coaja puţin ştearsă. Rodiile cu coaja foarte roşie sunt acre, dar sunt excelente în salate. Seminţele de rodie sălbatică sunt un adevărat condiment, în gastronomia indiană şi pakistaneză.

Sucul de rodie este folosit de turci la marinarea cărnii, iar în Armenia, datorită faptului că rodia este considerată rodul bunăstării, se obţine un vin destul de aromat. În Grecia seminţele de rodie pline de suc se consumă în salate sau în iaurt.

Rodia este unul din fructele cu cel mai mare procent de vitamina C, 100 de mililitri de suc reprezentând 15% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului. Sucul de rodie este o sursă veritabilă de vitamina B, acid pantotenic, potasiu şi de polifenoli antioxidanţi.

Sucul de rodii, bun pentru bolnavii de inimă

Rodiile au mai multe avantaje asupra sănătăţii, unul dintre ele ar fi îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare, reglarea colesterolului şi a disfuncţiilor erectile. Sucul de rodii creşte cantitatea de sânge pompată către inimă, iar din acest considerent persoanele cu probleme de inimă sunt sfătuiţi să consume câteva pahare pe săptămână cu acest suc. Colesterolul mărit este o altă afecţiune care poate fi tratată folosind sucul de rodii. Mai sunt şi alte sucuri de fructe bogate în antioxidanţi şi au capacitatea de diminuare a nivelul colesterolului, dar nici unul nu este mai presus decât cel de rodii. Tratarea disfuncţiilor erectile se face la fel de bine folosind sucul de rodii, aşa cum reiese dintr-un studiu recent. Dar numai atunci când se urmează o dietă pe timp îndelungat. Luptă împotriva răcelii şi gripei: având o mare cantitate de vitamina C o face foarte utilă în lupta împotriva gripei şi a simptomelor de răceală. În acest scop se bea 1-2 pahare de suc de rodie diluat.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here