REVEDERE LA 40 DE ANI

400

Sâmbătă 27.04.2013, a avut loc la Şcoala generală nr.1 din satul Peşteana-Jiu, o întâlnire deosebit de emoţionantă. Elevii promoţiei 1973 se revedeau după 40 de ani de la absolvirea şcolii din satul natal. Emoţiile şi lacrimile au fost inevitabile. La ora 11.00, a sunat clopoţelul de începere a orei reîntâlnirii.

Dirigintele clasei, prof.Lăţa Aristică a strigat catalogul. S-au rememorat anii de şcoală, condiţiile de studiu, activităţile şcolare şi extraşcolare cu minunatele serbări, competiţiile şi concursurile care i-au mobilizat şi i-au format ca o echipă sudată, unită, gata să înfrunte orice obstacol. Fiecare din cei prezenţi a povestit în câteva cuvinte parcursul vieţii lor şi modul în care clasele primare şi gimnazile le-a marcat existenţa. Cu momente mai grele sau mai uşoare, cu bucurii sau necazuri, cu împliniri şi eşecuri, toţi absolvenţii au reuşit în viaţă să-şi definitiveze studiile medii, o parte studiile superioare de licenţă, masterat sau doctorat. Spre bucuria tuturor, toţi absolvenţii promoţiei 1973 se pot mândri că au reuşit în viaţă atât pe plan profesional, familial cât şi social. În continuare profesorii şi-au prezentat realizările lor, dar mai ales au reamintit cele mai plăcute momente petrecute în Şcoala din Peşteana-Jiu, majoritatea fiind din alte localităţi decât cea în care funcţionează şcoala. Este greu de descris în cuvinte satisfacţia revederii.
Din păcate câţiva profesori şi absolvenţi nu au mai putut răspunde prezent la strigarea catalogului, ei privind de undeva de sus dintre aştri pe dascălii şi pe colegii lor. Pentru ei, pentru cei dispăruţi s-a păstrat un moment de reculegere. Cu această ocazie, unul dintre absolvenţi, Gheorghe Costache a donat bibliotecii Şcolii generale un număr de 700 de volume, carte beletristică, şcolară şi de divertisment pentru a fi folosită în activitatea didactică şi recreativă a elevilor. De asemenea, absolventul de acum 40 de ani al şcolii, Gheorghe Costache, azi cadru didactic universitar la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Craiova din cadrul Universităţii Spiru Haret, a lansat lucrarea Monografia localităţii Peşteana-Jiu, prima monografie a acestei localităţi. În semn de preţuire pentru profesorii care i-au deschis drumul spre tainele cunoaşterii, le-a oferit câte un exemplar din lucrare însoţite de câte o diplomă de excelenţă, pentru efortul depus pentru pregătirea şi formarea atâtor generaţii.
Întâlnirea s-a încheiat la fel de emoţionant ca şi începutul revederii, într-o atmosferă sărbătorească cu angajamentul tuturor că de acum revederile vor fi mult mai frecvente.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here