Proiectul „Rețeaua fetelor puternice din rural” derulat și la Scoarța, județul Gorj, în 2023

1527

„GIRL POWER NETWORK – REȚEAUA FETELOR PUTERNICE DIN RURAL” este denumirea unui proiect derulat de Fundația Progress Bistrița în mediul rural din România profundă, acolo unde reminiscențele unor metehne brutale patriarhale, care nu țin de secolul XXI în care trăim, sunt pregnante și afectează viețile plăpânde ale unor copii. Iar când este vorba despre fete, sensibilitatea este cu atât mai mare în fața unor manifestări nepotrivite cu civilizația și civismul la care aspirăm cu toții de când avem pretenția că suntem europeni.

Fundația Progress Bistrița este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 1996 în Bistrița (județul Bistrița-Năsăud), ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, incluziunii și dezvoltării comunitare, pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale. Fundația Progress Bistrița este membru al Federației Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) începând cu luna martie 2016.
Proiectul „Girl Power Network – Rețeaua fetelor puternice din rural” este sprijinit financiar de Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, și vine în sprijinul adolescentelor, pentru a le spori competențele sociale și propune un mijloc de dezvoltare prin învățare și implicare civică, astfel încât ele să își asume provocările cu care vin în contact, să își schimbe atitudinea și să devină mai puternice.
Temele abordate în proiect sunt: 1. Educația pentru sănătate – corpul meu, alegerea mea. 2. Comunicare asertivă. 3. Independență financiară. Antreprenoriat. 4. Diferiți, dar împreună – diversitate, toleranță, incluziune, coeziune. 5. Fake-news și fact-checking – noțiuni de media literacy și gândire critică. 6. Schimbarea climatică – ce putem face fiecare dintre noi. 7. Cum gestionăm violența și bullying-ul în online și offline. 8. Meseriile viitorului. 9.Wellbeing (bunăstare sau stare de bine). 10. Cetățenie activă.
Mesajele cheie ale proiectului sunt legate de educația pentru drepturi civice și drepturile pe care fetele din mediul rural le au pe teritoriul țării noastre. Perioada de implementare este ianuarie 2022 – decembrie 2023. Prin acest proiect Fundația Progress își propune să educe, să crească nivelul de capacitare și să dezvolte intelectual fetele din mediul rural pentru ca ele să facă față mai bine provocărilor aduse de viitor. Ideea a venit de la o cercetare realizată de dr. Camelia Crișan, CEO și cercetător la Fundația Progress, pe un lot de conveniență având peste 100 de respondente, care a arătat că adolescentele sunt victime ale violenței verbale în proporție de 53%, sunt frecvent jignite sau disprețuite – 39% dintre ele, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor.

Educația pentru sănătate, prezentare și dezbatere
Anul acesta, 2023, unul dintre cele 50 de Girl Power Hubs-uri înființate în bibliotecile publice rurale din România este și la Biblioteca comunei gorjene Scoarța. Una dintre temele acestui proiect este Educația pentru sănătate.
Așadar, duminică la prânz, în ziua de 2 aprilie 2023, la Biblioteca Comunei Scoarța, doamna bibliotecar Simona Nistor a organizat o întrunire a unui grup de eleve din comună, selectate de doamna profesor Popescu Cornelia Ionela, la care a invitat medicul specialist Cristina Cornoiu de la Cabinetul Planificare familială – Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu pentru a le vorbi tinerelor despre Ciclul menstrual.
Folosind un videoproiector, medicul specialist Cristina Cornoiu le-a explicat, pe înțelesul lor, totul despre Ciclul menstrual, prezentând imagini reprezentative și edificatoare. Activitatea a fost structurată pe trei capitole: 1. Prezentarea unor noțiuni de fiziologie genitală – ciclul menstrual. 2. Prezentarea patologiei asociate ciclului menstrual – menometroragiile. 3. Diverse.
Medicul a început cu definiția „Ciclul menstrual – succesiunea periodică a unor modificări morfo-funcționale ce interesează în mod esențial aparatul genital feminin, pe parcursul cărora se formează ovulul (gametul feminin) apt pentru fecundare”, apoi a vorbit despre modificările ciclice, sângerarea menstruală, ciclurile menstruale, fecundarea și nidația (implantarea), perioada foliculară, faza luteală, principalele evenimente ce survin pe parcursul ciclului menstrual, hormonii secretați de ovar, fiziologia axului hipotalamo-hipofizar – Hipotalamusul, fiziologia axului hipotalamo-hipofizar – Hipofiza, reglarea ciclului menstrual și tipuri de feed-back.
Participantele au manifestat interes și deschidere pentru informațiile transmise. Când apăreau nelămuriri, fetele puneau întrebări, iar domnișoara doctor le detalia. Doamna bibliotecar Simona Nistor a aplicat un chestionar participantelor în scopul evaluării nivelului de cunoștințe dobândit ca urmare a participării la prezentarea ce a avut loc astăzi. De asemenea, a recomandat participantelor să nu ezite să viziteze, împreună cu mămicile, Cabinetul de Planificare familială – Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
La finalul prezentării, toată lumea a fost mulțumită: fetele pentru că au învățat multe lucruri despre Ciclul menstrual, temă prezentată cu profesionalism; medicul specialist a fost plăcut impresionat de curiozitatea, interesul și receptivitatea fetelor. Doamna profesor Popescu Cornelia Ionela a fost bucuroasă că elevele selecționate au fost cuminți și receptive, au ascultat cu interes, iar doamna bibliotecar Simona Nistor, gazda și organizatorul activității, a fost mulțumită de modul în care s-a desfășurat întreaga activitate și, la rândul său, a adus sincere felicitări domnișoarei medic Cristina Cornoiu. A mulțumit, totodată, doamnei Popescu Cornelia pentru colaborare și implicare în cadrul proiectului educațional „GIRL POWER NETWORK – REȚEAUA FETELOR PUTERNICE DIN RURAL”.
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here