Procedurile de adopţie, simplificate de o nouă lege

396

DGASPC GorjUn proiect de lege al Guvernului actual simplifică procedurile de adopţie a unui copil, încredinţările copiilor din sistemul social spre adopţie vor fi făcute într-un timp mai scurt. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj are în evidenţe peste 1.000 de copii cu măsură de protecţie.

Familiile care nu au reuşit să aibă copiii lor, pe cale naturală, şi doresc să adopte unul sau mai mulţi micuţi care se află în grija statului, ar putea să reuşească să-şi mărească numărul membrilor într-un timp mai scurt. La noi în ţară, procedurile de adopţie sunt destul de greu de realizat, motiv pentru care tot mai mulţi copii ajung să rămână mulţi ani în grija statului, în loc să poată beneficia de afecţiunea unei familii. De aceea, pentru a simplifica procedurile de adopţie, guvernnaţii au realizat un proiect de lege, care va uşura procedura de încredinţare a copiilor din sistemul social.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea legii privind regimul juridic al adopţiilor, pentru a veni în sprijinul familiilor care doresc să facă adopţii şi pentru reintegrarea cât mai rapidă a copiilor adoptabili într-un mediu familial.

În Gorj, 1.156 de copii cu măsură de protecţie

Din datele puse la dispoziţie de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, la nivelul judeţului nostru erau înregistraţi 1.156 de copi cu măsură de protecţie; în centrele de plasament gorjene, la 31 ianuarie anul curent, se aflau 348 de copii, la aceeaşi dată un număr de 161 de copii beneficiau de suportul asistenţilor maternali. În ultimii doi ani de zile, la nivelul judeţului Gorj au fost adoptaţi numai 26 de copii. Probabil, odată cu simplificarea procedurii de adopţie, numărul copiilor care vor fi adoptaţi va creşte. Despre noul proiect de lege, reprezentanţii DGASPC Gorj nu au spus decât atât: „nu putem comenta un act normativ care nu a fost publicat în Monitorul Oficial”.

Reglementări din proiectul de lege

Noile reglementări privind adopţiile oferă soluţii pentru ca anumite categorii de copii, cum este cazul celor cu părinţi necunoscuţi, să poată fi mai repede adoptaţi. Astfel, copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili după 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere.

Este reglementată, de asemenea, situaţia copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, astfel încât aceşti copii să poată fi declaraţi adoptabili dupa un an în care direcţia de asistenţă socială constată clar că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilităţi de reintegrare a lui. O altă reglementare importantă, aprobată de Guvern se referă la introducerea probei ADN-ului în cadrul procedurii de încuviinţare a adopţiilor unor copii care provin din relaţii extraconjugale ale soţilor.

Actul normativ introduce, totodată, o perioadă de monitorizare post-adopţie de doi ani, în care se va asigura şi consiliere familiei, şi pentru a avea garanţia unei reintegrări reuşite a copilului adoptat într-un mediu familial.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here