Primăriile Alimpeşti, Ioneşti, Dănciuleşti şi Târgu-Jiu, riscă să piardă bani europeni

364

Prefectul judeţului Gorj, Claudiu Teodorescu se implică în rezolvarea situaţiei de la Alimpeşti. Şi asta deoarece Primăria Alimpeşti riscă să piardă bani europeni din cauză că Guvernul întârzie deblocarea posturilor. De asemenea în aceeaşi situaţie se află mai multe instituţii similare din judeţ printre care şi primăriile Ioneşti, Dănciuleşti şi Târgu-Jiu.

Autorităţile locale din Alimpeşti ar fi trebuit ca până la data de 22 ianuarie 2013 să angajeze la Centru de Informare Turistică, amenajat din fonduri europene prin Programul FEADR, Măsura 313, trei persoane, mai precis doi ghizi turistici şi un agent de pază. Dacă această condiţie nu va fi îndeplinită Primăria Alimpeşti va trebui să plătească Uniunii Europene peste 4 miliarde de lei vechi plus penalităţi. Primăriţa Elena Mosor a făcut numeroase cereri Guvernului, prin intermediul Instituţiei Prefectului pentru deblocarea celor trei posturi amintite încă de la sfârşitul lunii octombrie 2012. “De o săptămână şi ceva colegii mei din cadrul Instituţiei Prefectului au analizat situaţia de la Alimpeşti. Am avut o corespondenţă în special telefonică cu doamna primar şi cu colegii din Primăria Alimpeşti pentru a rezolva această problemă. Astăzi, în această după amiază o să plec la Bucureşti, mâine o să ajung la Ministerul Afacerilor Europene, o să mă întâlnesc cu ministrul Teodorovici, încercăm să găsim o soluţie în acest sens pentru că, până acum nu au reuşit variantele care le-am încercat cele de a avea angajaţi pe o asociaţie intercomunitară, nu au fost acceptate de cei de la SAPARD, aceea de a angaja pe o societatea a primăriei şi de a face un transfer, nu au fost acceptate pentru că proiectul aşa prevede. O să încerc soluţionarea la Ministerul Afacerilor Europene şi fac tot posibilul pentru a nu pierde acel proiect. Mă interesează să nu pierdem nici proiectul de la Ioneşti de la Dănciuleşti, Târgu-Jiu care sunt în aceeaşi situaţie, sunt mai multe localităţi”, a precizat Claudiu Teodorescu.

Memorandum pentru posturi
De asemenea înalt funcţionarul public a ţinut să sublinieze anumite aspecte. “Vreau să subliniez următorul lucru, la nivelul judeţului Gorj avem solicitări de peste 70 de posturi pentru deblocare. Deblocarea nu se face doar pentru un anumit judeţ, deblocarea pentru posturile din administraţie se face în baza unui memorandum la nivel naţional. Numărul acestora este de peste 2700 de posturi ceea ce ar însemna o modificare destul de semnificativă pentru anvelopa salarială a României convenită cu FMI-ul. Deocamdată nu avem cum să intervenim să facem modificări în această anvelopă, sperăm să reuşim să deblocăm un număr mai mic de posturi dar nu vă pot garanta nici dumneavoastră nici colegilor din autorităţile locale că o să reuşim într-un termen foarte scurt. Am discutat inclusiv cu prim- ministrul Victor Ponta, despre această situaţie, care este generală la nivelul României”, a declarat prefectul.

Investiţie de 200 de mii de euro
Investiţia realizată la Alimpeşti cu fonduri europene se ridică la aproximativ 200 de mii de euro. Cu ceva timp în urmă Elena Mosor, primăriţa comunei se plângea că Centru de informare turistică din zona montană este ţinut închis din cauza legislaţie, din cauza faptului că nu era permis să facă angajări dar că Uniunea Europeană nu ştie de acest lucru şi pentru ei contează să-ţi atingi obiectivele din proiect. În urma licitaţiei s-a cheltuit circa 70% din sumă.

Mai multe localităţi din Gorj se confruntă cu aceeaşi problemă
Problema cu care se confruntă Primăria Alimpeşti nu este unică la nivelul judeţului Gorj. Localităţile Ioneşti, Dănciuleşti şi Târgu-Jiu aflându-se în aceeaşi situaţie. Tot cu fonduri europene municipalitatea a amenajat Centrul „Magnolia”, un centru pentru bătrâni. Primăria Târgu Jiu a solicitat deblocarea a 9 posturi, însă până în momentul de faţă acestea nu au fost obţinute, spunea subprefectul Sorin Arjoca, cu ceva timp în urmă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here