Prima de împădurire, fără succes la Gorj! O viitoare sesiune, deschisă la finele anului

515

Doar astăzi şi mâine până la ora 16.00, gorjenii interesaţi pot accesa Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 “Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, submăsura 8.1 “Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020. Dosarele complete şi cererile aferente de accesare a măsurii guvernamentale se depun la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj.

Deşi doar două zile mai sunt la dispoziţie până la încheierea depunerii cererilor pentru această sesiune de finanţare, gorjenii nu s-au înghesuit deloc să acceseze banii oferiţi de stat. Alocarea bugetară la nivel naţional este de 50 de milioane euro. “Am rămas tot cu un singur dosar depus pentru accesarea banilor pe împădurire. Este păcat pentru că nu mai sunt decât două zile şi se încheie perioada de depunere a cererilor. Cererea a venit de la cineva din Cruşeţ pentru împădurirea unei suprafeţe de 1,84 hectare. În general, în toate judeţele Olteniei, s-au depus un număr restrâns de cereri. Totuşi, avem semnale de la Ministerul Agriculturii că o nouă sesiune pe această măsură se va deschide spre sfârşitul anului curent”, a declarat directorul adjunct al APIA Gorj, Mihai Versin.
Beneficiari ai măsurii pot fi deţinătorii publici de teren agricol şi neagricol, deţinătorii privaţi de teren agricol şi neagricol şi forme asociative ce deţin teren agricol şi neagricol. În categoria deţinătorilor publici de teren sunt incluse unităţile administrativ teritoriale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora. Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru Prima 1. Deţinătorii privaţi de teren includ persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora.
Sprijinul financiar, acordat fermierilor ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime. Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1). Se acordă, de asemenea, o primă anuală, (denumită Prima 2), care acoperă lucrările de întreţinere a plantaţiilor pe o perioadă de maximum 6 ani până la închiderea stării de masiv, efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboretelor după închiderea stării de masiv şi pierderile de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafaţa împădurită. Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 euro.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.