Plantări pe zeci de hectare, în Luna Pădurii

359

plantareDirecţia Silvică Gorj a dat de o săptămână startul acţiunilor prilejuite de „Luna Pădurii”, manifestare ce are loc anual în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Lucrările de regenerare a pădurilor din Gorj vor fi realizate şi în acest an tot de personalul Direcţiei Silvice a judeţului, împreună cu elevi ai şcolilor gorjene, autorităţi locale, dar şi reprezentanţi ai agenţilor economici din Gorj. Astfel, vor fi regenerate 98 de hectare de teren, pentru acestea fiind folosite 490.000 de puieţi proveniţi din pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Gorj. Sărbătoarea sădirii arborilor din acest an este una specială deoarece anul 2011 a fost declarat „Anul Internaţional al Pădurilor”. Conform lui Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj, zonele sunt împădurite în funcţie de tăierile de arbori de dinaintea împăduririlor, iar costurile s-au făcut în baza unor norme tehnice. „În principiu, împădurirea unui hectar de teren costă 1.000 de lei, uneori putând ajunge şi la 1.500 de lei, şi aici intrând numai lucrarea de împădurire, fără alte cheltuieli”, a precizat Novac. Speciile de arbori care sunt folosite pentru împăduririle realizate de Direcţia Silvică pe raza judeţului Gorj sunt gorun, salcâm, frasin, brad, molid, răşinoase şi multe altele. Toate aceste specii au fost alese înainte de realizarea lucrărilor de împădurire în funcţie de staţiunea ecologică.

15 hectare într-o săptămână

Directorul Novac a declarat că săptămâna trecută s-au făcut împăduriri în mai multe zone din judeţ. Astfel, în zona de deal, la Ocoalele Silvice Turceni, Cărbuneşti şi Peşteana s-au plantat puieţi pe o suprafaţă de 10 hectare de stejar, cer, frasin, paltin, salcâm. De asemenea, la Roşia de Amaradia s-au făcut plantări pe patru hectare în afara fondului forestier de salcâm. Plantările au continuat şi sâmbătă, 2 aprilie, la Câlnic, când pe o suprafaţă de un hectar s-au plantat 5.000 de puieţi de stejar, paltin, frasin. O acţiune de mare amploare va avea loc pe 16 aprilie, la Crasna, în cadrul campaniei naţionale „România prinde rădăcini”. În această acţiune se vor planta patru hectare de teren cu puieţi de molid, paltin, frasin.

„Şi în acest an ne vom preocupa să îndeplinim tot ce este necesar pentru a sărbători cum se cuvine Luna Pădurii. În acest an, împădurim mai puţin faţă de anul trecut, când am plantat puieţi pe o suprafaţă de o sută de hectare. De această dată, vom pune câte cinci mii de puieţi pe 59 de hectare integrale, vom face completări la 28 de hectare şi vom împăduri alte 11 hectare din judeţ”, a mai spus Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here