Munca la negru, sancţionată cu amenzi imense

463

Săptămâna trecută a fost una bogată în sancţiuni aplicate de către inspectorii de muncă gorjeni. Cea mai mare valoare a amenzilor a fost dată pentru patru firme care se foloseau de munca a şase angajaţi fără să le facă forme legale de angajare.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii anterioare mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control in domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, inspectorii din cadrul Serviciul Control Relaţii de Muncă au efectuat 49 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “Au fost depistaţi 4 angajatori care prestau activitate cu 6 persoane fără forme legale de angajare, dintre care 3 erau femei. Au fost aplicate în acest sens un număr de 4 sancţiuni pentru utilizarea muncii la negru în cuantum de 60.000 lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în municipiul Târgu-Jiu, fiind vorba despre un laborator de patiserie, de amenajare rigole în comunele Drăguţeşti şi satul Vârţ, şi, de asemenea, a fost sancţionat şi patronul unui atelier de tâmplărie PVC din oraşul Turceni”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.
Totodată, alte 15 sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea 108/1999, republicată, valoarea acestora fiind de 27.500 lei. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorul de muncă la termenele stabilite de acesta.

24 de controale pe SSM
Pe de altă parte, alte 24 de controale au fost efectuate de către inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă (SSM) din cadrul ITM Gorj, în urma cărora au fost depistate 9 neconformităţi, fiind aplicate sancţiuni de 3.000 de lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here