Monitorizări ale inspectorilor APIA pentru cererile unice pe suprafaţă

537

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 s-a finalizat, acestea putându-se depune până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări, și 25 de zile calendaristice după această dată, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. În 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a primit un număr de 18.789 cereri unice, pentru o suprafață totală de 74.903,79 ha. Acum, inspectorii gorjeni ai APIA au demarat procedurile de monitorizare şi verificare a supradeclarărilor ori a suprapunerilor parcelelor declarate de anumiţi fermieri din judeţ.

În această perioadă, funcţionarii Centrului Judeţean APIA Gorj, desfăşoară mai multe activităţi, care preced procedurile de control administrativ şi în teren. Astfel, inspectorii APIA Gorj au demarat procedura de rezolvare a suprapunerilor pentru cele 4.460 de parcele declarate de doi sau mai mulţi fermieri din care mai sunt de rezolvat un număr de 354 de parcele, precum şi clarificarea aspectelor privind digitizarea a 551 de parcele în afara blocurilor fizice agricole din care mai sunt de rezolvat 368 de parcele. De asemenea, conform conducerii APIA Gorj, inspectorii soluţionează şi supradeclararea unui număr de 120 blocuri fizice, cu ocazia depunerii cererilor de plată, de către fermieri din care mai sunt de rezolvat 53 de blocuri fizice. Până la data de 24 iulie, funcţionarii au operat şi digitizat un număr de 575 de formulare de modificare a cererilor unice de plată.
“Urmează să mai efectuăm în această perioadă mai multe activităţi: introducerea în sistemul informatic a anexelor la cererea unică, respectiv cele referitoare la elementele de identificare a categoriilor de animale, pe specii şi scheme de plată; operarea privind transferul formelor de organizare sau preluare a exploataţiilor, între fermieri; eliminarea inconsistenţelor de tipul erori de operare, erori evidente, conturi bancare incorecte, neconcordanţe ale declaraţiilor de suprafaţă, verificare bife scheme de plată în sistemul informatic, verificarea codurilor de completitudine a cererilor de plată”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

Controale în teren şi pe IPA Online
Şi controalele în teren sunt, în această perioadă, în atenţia inspectorilor APIA Gorj, urmându-se a se efectua verificarea şi controlul în teren a unui număr de 1.569 anexe 17 b, generate ca urmare a declarării parcelelor în blocuri fizice inexistente, a parcelelor ce intersectează limitele blocurilor fizice sau în cazul categoriilor de folosinţă, neconforme cu cele din sistemul informatic de identificare şi control al parcelelor agricole (LPIS). Totodată, se va face şi controlul respectării condiţiilor şi cerinţelor privind diversificarea culturilor agricole, pentru fermierii cu suprafeţe mai mari de 10 ha de teren arabil, care au accesat schema de plată – practici benefice pentru climă şi sol. “Vom avea în vedere introducerea şi verificarea în baza de date a Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS), a datelor din aplicaţia IPA Online, pentru toate cererile unice depuse de fermieri, în Campania 2015, precum şi eliberarea documentaţiei solicitată de fermieri, pentru accesarea Măsurilor 112, 141, sau 6.1. şi 6.3 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar şi eşantionarea pe tipuri de control a fermierilor”, a precizat şeful APIA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here