Mineritul devastează oraşul Motru – Hanu cere studii de valorificare

415

sedinta cjEdilul municipiului Motru, Dorin Hanu, prezent ieri la o dezbatere privind „Dezvoltarea durabilă a judeţului Gorj” s-a arătat deranjat de activitatea minieră

intensă din zona sa, dar şi de problemele actuale ale comunităţii. „În prezent, o treime din suprafaţa localităţii Motru este afectată de minerit. Trebuie să ne mobilizăm pentru a face studii de valorificare ale terenurilor, dar şi pentru o modernizare socială şi economică”.

De asemenea, primarul propune rezolvarea numărului mare de disponibilizări, dar şi pentru scăderea ratei şomajului, un plan strategic, deoarece cetăţenii din zona Motrului şi nu numai au probleme comune. „Se iscă o serie de probleme deoarece oamenii nu au posibilităţi de informare despre fondurile europene ce pot fi accesate, în birouri nu există personal calificat pentru completarea documentelor necesare, iar co-finanţările sunt foarte greu de realizat în mare majoritate a comunelor din Gorj”, a completat Hanu.
Conştient că acestea nu sunt cazuri atât de recente, ele fiind dezbătute în mai mică sau mai mare măsură şi la alte şedinţe, Dorin Hanu este de părere că lipsa de asociere pentru atragerea de investitori este acută, dar şi faptul că există mereu câte un impediment în calea unor instituţii care susţin sus şi tare proiecte de strategie.
Cât de valorificat e mediul?
Aceasta a fost o întrebare discutată pe larg la dezbaterea de ieri, când s-au analizat efectele negative ale activităţilor miniere nu doar la nivelul societăţii, cât şi asupra mediului. După analizarea datelor şi informaţiilor din unităţile economice angrenate în activităţi miniere, Compartimentul coordonare politici, dezvoltare regională şi relaţii externe, din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a ajuns la anumite concluzii, printre care menţionăm: procesul de reconstrucţie ecologică este foarte lent, operatorii minieri nu au capacitatea de monitorizare şi executare a lucrărilor de refacere a mediului în mod corespunzător.
Din punctul de vedere al reconstrucţiei ecologice a suprafeţelor, până în prezent, în Gorj au fost predate la beneficiar suprafeţe reduse. Statisticile din domeniu arată faptul că din totalul suprafeţei neagricole existente aproape 19.000 de hectare sunt terenuri afectate de activităţi miniere, iar 23.000 de hectare sunt ocupate de drumuri, benzi transportoare, depozite de stocare, precum şi de sedii administrative.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here