Meciul dintre Pandurii şi CEO continuă

429

Pe final de campionat, când problema retrogradării e deja istorie, iar calificarea în Europa League e o chestiune de zile, Clubul Pandurii Lignitul Târgu-Jiu îşi continuă „meciul” pe care îl are de ceva vreme cu principalul său acţionar, respectiv Complexul Energetic Oltenia.

Preşedintele Consiliului de Administraţie, Marin Condescu, a ieşit ieri la rampă şi a reacţionat la acuzaţiile administraţiei CEO conform cărora echipa ar trebui să returneze aproape 19 milioane de lei, bani care reprezintă finanţarea din anii 2009, 2010 şi 2011. Administraţia a deschis deja un proces la Tribunalul Gorj, însă Condescu e sigur că procesul va fi câştigat de către clubul de fotbal, mai ales că procedura de finanţare este aceiaşi de ani de zile, iar actualul manager privat Laurenţiu Ciurel a finanţat echipa, în baza procedurii respective, în perioada în care era director general la Complexul Energetic Rovinari. În plus, o serie de alte controale, în afară de cel al Curţii de Conturi, care a şi declanşat scandalurile de acum, au probat că banii au fost alocaţi legal de către unităţile miniere şi energetice, spune Condescu.
„Inclusiv actualul director general al CE Oltenia, când era director al CE Rovinari, a finanţat echipa de fotbal pe aceleaşi proceduri pe care le contestă acum. Că a găsit Curtea de Conturi că ni s-au virat banii dintr-un anumit cont şi nu altul nu e problema noastră. Noi nu le ştim conturile. DNA în 2012 a făcut cercetare şi în februarie ne-a dat răspuns pentru anii 2009 şi 2010 şi ne-au spus că există bază legală şi că finanţarea e legală”, a declarat Condescu. Acesta a prezentat documente prin care DNA Târgu-Jiu a făcut cercetări cu privire la mai multe persoane, inclusiv la Condescu şi primarul Florin Cârciumaru, în final dovedindu-se că fondurile au fost alocate legal şi că activitatea clubului este, din punct de vedere financiar, una corectă. Ca urmare, cei reclamaţi la DNA nu au fost trimişi în judecată, iar povestea finanţării echipei părea o poveste lămurită.
Condescu declară acum că, în plus, banii alocaţi în 2009 reprezintă deja fapte prescrise şi, ca urmare, dacă a plătit taxa de timbru pentru a se judeca pentru ei, administraţia a folosit banii aiurea, liderul sindical sperând că totuşi cei din conducerea CEO nu au făcut un astfel de demers. Un proces de acest gen se află pe rolul instanţelor gorjene, şefii Complexului Energetic anunţând luni că au de recuperat de la Pandurii aproape 19 milioane de lei, un alt milion trebuind recuperat de la Minerul Motru şi de la încă o echipă din Mehedinţi, procedura de finanţare a celor două cluburi fiind aceiaşi ca şi la echipa din Târgu Jiu.
Echipele de fotbal sunt finanţate cu bani din minerit şi energie după restructurările făcute la fosta Regie Autonomă a Lignitului Oltenia şi la fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia. La vremea respectivă fotbaliştii erau angajaţi în minerit şi aveau un statut special, după restructurări clubul de fotbal alegându-se cu un finanţator pe măsură, respectiv Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Banii daţi echipei au fost aprobaţi ulterior inclusiv prin hotărâri de guvern şi legi votate în parlament, Condescu menţionând ieri că dacă cineva ar trebui să returneze acei bani probabil că parlamentarii, prim-miniştrii şi miniştrii economiei ar fi cei de la care ar trebui să se recupereze milioanele de lei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here