Maşinile de lux, mai importante decât Ziua Eroilor

400

Piaţa Revoluţiei din centrul municipiului Târgu-Jiu a găzduit ieri manifestările prilejuite cu ocazia Zilei Eroilor. Prea puţini gorjeni au fost însă interesaţi de eveniment, marea majoritatea preferând mai degrabă să admire maşinile de lux expuse în Piaţa Prefecturii.

Programul a debutat la Târgu-Jiu la orele 12:00 cu semnalul de trompete, urmat de intonarea imnului României şi păstrarea unui moment de reculegere în memoria eroilor neamului. Evenimentul a continuat cu o serie de alocuţiuni evocatoare ale comandantului Garnizoanei Târgu-Jiu, ale prefectului Claudiu Teodorescu, ale primarului Florin Cârciumaru şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. După rostirea discursurilor s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor de pe raza municipiului Târgu-Jiu. Astfel, coroane s-au depus la statuile care îi înfăţişează pe: Gheorghe Magheru, Ecaterina Teodoroiu, General Dragalina, Tudor Vladimirescu, la Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, la placa comemorativă Eroii Revoluţiei, la Monumentele Eroilor Revoluţiei Parc Miloşescu, Lt. Col. Dumitru Petrescu, Valentin Merişescu, Cătătalin Hăidău. Comemorarea s-a făcut în toate localităţile unde există monumente închinate eroilor neamului, prin grija primăriilor, consiliilor locale şi unităţilor de învăţământ.

Mesaje pentru a marca importanţa evenimentului
Cel care a deschis seria alocuţiunilor evocatoare a fost Marin Bran, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, care a vorbit despre omagiul ce trebuie adus eroilor neamului românesc: „În ziua Înălţării lui Hristos, aducem un pios omagiu şi recunoştinţă înaintaşilor noştri pentru jertfa lor de sânge dată în marile bătălii pentru afirmarea şi dăinuirea identităţii naţionale. Îmi face o deosebită plăcere să ne întâlnim în faţa monumentului Ecaterinei Teodoroiu, în ziua unei sărbători de suflet a neamului românesc. Ea îngemănează în chip fericit credinţa moştenită de la strămoşi. Suntem datori să cinstim cu evlavie memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă eternitatea României. Eroii care astăzi odihnesc somnul de veci în glia străbună, în pământuri străine, sub lespezi de piatră sau fără mormânt şi cruce la căpătâi. Se cuvine să învăţăm cu toţii să preţuim şi să ne respectăm jertfa. Nu pot să nu amintesc de bravii noştri eroi militari care, deşi departe de pământul strămoşesc, au dat jertfa lor supremă pentru o lume mai bună şi lipsită de pericolele terorismului şi totalitarismului. Aceşti tineri militari merită respectul şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă în îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat România după integrarea în structurile euro-atlantice”. Bran a dorit, de asemenea, să asigure că garnizoana Târgu-Jiu va acorda de fiecare dată sprijin, ataşament şi consideraţie eroilor care nu mai şi celor care se află printre noi. Militarii gorjeni au acţionat şi vor acţiona numai în interesul, liniştea şi bunăstarea cetăţenilor gorjeni şi a întregului popor român.

“Simpla rostire a cuvântului erou are o încărcătură copleşitoare”
De asemenea, Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului, a vorbit ieri despre legătura dintre popor şi armată: „simpla rostire a cuvântului erou are o încărcătură copleşitoarea. O spun cu toată convingerea chiar dacă pentru unii ar putea fi exagerare. A deveni erou, înseamnă sacrificiu, pentru o credinţă pentru un om. Avem eroi care ne-au creat, iar apoi ne-au apărat identitatea noastră ca popor. Eroii noştri sunt, vor fi, vor exista prin noi prin cei ce vor veni după noi atâta vreme cât avem o identitate avem poporul acesta viu”.
Cu un discurs demn pentru o zi mare a intervenit şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, ce a amintit despre gloria eroilor. “În această zi de mare sărbătoare naţională eroii neamului sunt slăviţi asemenea celor mai scumpe icoane. De peste 90 de ani, românii au stabilit o zi aparte de cinstire a eroilor. Târgu-Jiul şi-a plătit tributul său uman în bătălia de la Mărăşeşti, din august 1917, când armata română a respins ofensiva armatei germane şi câştigă bătălia, Gorjul câştigând o eroină, Ecaterina Teodoroiu. În memoria sa, liga femeilor gorjene a comandat mausoleul din această piaţă, unde în mod firesc ne adunăm în fiecare an pentru a rememora curajul şi acţiunile de vitejie ale tuturor eroilor gorjeni”.

Recunoştinţă din partea Consiliului Judeţean Gorj
Cel care a încheiat seria discursurilor comemorative a fost Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care a vorbit despre trecut, prezent şi viitor: “Omagiem de Ziua Înălţării Domnului, eroii neamului. În această zi trebuie să ne amintim cu profundă recunoştinţă de toţi cei care s-au jertfit pentru ca noi să avem o ţară întreagă, independentă şi suverană în care să trăim liberi. Este necesar să ne iubim să ne cinstim eroii şi trecutul, dar nu prin vorbe ci prin fapte, şi nu numai în această zi aniversară. Mai ales în zilele şi prin faptele noastre viitoare. Cinstirea memoriei celor ce şi-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă ne ajută să conştientizăm importanţa faptelor lor din trecut pentru liniştea prezentului nostru”.
Momentul deosebit s-a bucurat însă de puţini spectatori, târgujienii fiind mult mai încântaţi de maşinile noi, expuse în buricul municipiului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here