Au, n-au ce face, cei mai mulţi dintre eroii negativi ai acestor rânduri mai mult nu au de lucru. Şi atunci îşi omoară timpul cu tot felul de prostii. Chiar nerozii, am putea spune. Conform unei mai vechi definiţii date nărodului, de către regretatul hâtru şi artist fotograf Vasile Blendea, „un nărod este egal cu trei proşti!”
Atac la biciclete
În graba zilnică, majoritatea oamenilor apelează la mersul pe bicicletă. Şi cum pentru bicicletele noastre, ale tuturor ce nu ne permitem cumopărarea unui autoturism, nu există parcări cu plată ori sisteme de închidere sigură asistăm la diverse forme de atacuri la biciclete.
Laşi bicicleta proptită undeva, ori chiar legată de un gard cu lanţul ori cu un sistem alcătuit de un cablu şi încuietoate cu o cheiţă. Doar aparent ai impresia că biciclul tău e mai în siguranţă. Fără să te gândeşti la ce-i mai rău, vii şi încaleci pe propria-ţi bicicletă. Abia după câţiva metri constanţi, cu stupoare, că măcar una dinte roţi este pe geantă, cum se spune. Un neisprăvit, din stirpea celor care n-au ce face, ţi-a comis o necurată. Şi te trezeşti, în cel mai bun caz, că ţi-au furat căpăcelul de la o roată. Cu ventil cu tot. Asta în situaţia în care neisprăvitul nu ţi-a găurit roara. Uneori cu sula, încât nu ai decât să cumperi un cauciuc nou şi, evident, o altă cameră.
Şi autoturismele le poţi găsi cu cauciucurile tăiate!
Mulţi dintre posesorii de autoturisme şi fără un loc de muncă ori aflaţi la pensie, dar neobişnuţi să stea degeaba fac pe taximetriştii. Unii legal, alţii ilegal. Nu-i şi cazul lui nea Aristică Fufoiu, după poreclă, pe numele său adevărat Artistotel Bojincă. El a trudit ca şofer o viaţă întreagă şi acum este la o binemeritată pensie. Copiii îi are aranjaţi, la casele lor. Nu toţi lucrează în ţara unde nu sunt locuri de muncă, ci în străinătate. Este, nea Aristică Bojincă vreau să zic, şi Epitrop al Bisericii din Peştişani. Cum s-ar zice, mâna dreaptă a Preotului Paroh Pantelimon Chiată. Şi deci, om cu frică de Dumnezeu. Cum nu bea şi nu fumează, omul Aristică Bojincă şi-a cumpărate o superbă maşină neagră la culoare, un Volkswagen, la mâna a douza, dar de mai mare dragul. Nu din cauza lipsei banilor face, uneori, pe taximetristul. Legal. Mare i-a fost mirarea când, într-o bună zi, de fapt într-o zi extrem de rea, şi-a găsit trei cauciucuri tăiate puternic. Şi cauciucurile şi camerele trebuiau înlocuirte.
Supărat că nu găsise loc în parcarea din Târgu Jiu, de la Piaţa Mare, Aristică Bojincă şi-a parcat autoturismul pe malul Jiului. Pe dig, cum i se mai spune locului cu pricina. Necăjit, pe bună dreptate, a dat un telefon la 112. A venit Poliţia şi a constatat tristul eveniment. Întrebat dacă bănuieşte pe cineva, le-a spus oamenilor legii că este o firmă de transport persoane a unuia Răducu, din Apa Neagră, parcă, la care mai lucrează şi un alt conducător auto. De atunci, nicio veste din partea Poliţiei Târgu Jiu. Abia peste ani, s-ar putea ca reclamantul să fie chemat la Poliţie ca să renunţe la plângere. Ce-i drept, patronii firmelor de transport persoane se plâng că rămân fără clienţi. Iar taxele şi impozitele sunt mari. Dau vina pe taximetriştii de ocazie. Indiferent că sunt cu forme legale, măcar o parte dintre ei. În majoritatea ocaziilor, se spune că răzbunarea este arma prostului. Şi cam astfel de lucruri necurate se petrec în ţara tuturor posibilităţilor.
Rromii, tot ţigani
De-o viaţă, pe dealul Vârtop sătenii cultivă vie. Fiecare bucium de vie are nevoie de un arac din lemn. Mai anul trecut, unul dintre săteni a investit şi a schimbat toţi aracii. Din lemn zdravăn, de spărtură. Adică să dureze ani de zile. Ţi-ai găsit. Socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din realitate. Rromii „lucrează” prin Franţa, Italia sau Spania. Au făcut rost de bani buni, nu neapărat de bani curaţi, ridicându-şi case arătoase în cătunul lor numit Dealul Manilor. Geaba spera omul harnic că dacă rromii, în fapt ţiganii, şi-au construit case mai ceva decât ale românilor din vatra satului nu vor mai fura aracii de la vie. Toamna trecută, după culesul viei, din vreo 200 de araci, s-au mai găsit doar vreo 20-30. Iată cum obiceiul din fire n-are lecuire. De ce să cumpere rromii lemne de foc dacă aracii le sunt mai la îndemână. Şi gratis!
Ion Preodoşanu