Lemnele de foc, mai scumpe

1436

Romsilva, care administrează pădurile statului, va pune mai mult lemn de foc pe piață, ca să acopere cererea populației. Regia Națională a Pădurilor (RNP) analizează și posibilitatea redistribuirii stocurilor, pentru ca și județele deficitare în fond forestier să aibă parte de mai mult lemn de foc. Ceea ce nu precizează regia este prețul cu care se comercializează lemnul de foc, care este cu vreo 50% mai mare ca astă-iarnă, ajungând pe piață mai scump ca gazul. În aceste condiții, s-ar impune ca și Romsilva, alături de alți comercianți de lemn de foc, precum traderii la gaze și curent, să fie suprataxați.

Dilema lemn-gaz

Calculele privind costurile cu încălzirea cu lemn de foc duc la concluzii îngrijorătoare. Fagul, cel mai comun lemn de esență tare folosit la încălzire, are o putere calorifică de 4,18 KWh/kg. La o masă medie de 720 kg/mc, rezultă că un metru cub de lemn de fag produce 3.010 kwh. În prezent, prețul plătit de populație pentru gaz este de 0,31 lei/KWh, gazul natural fiind celălalt cel mai folosit combustibil pentru încălzire, alături de lemn. Astfel, prețul a 3.010 KWh de gaz, echivalentul unui metru cub de lemn de fag, costă 933 de lei.

De remarcat, singurul mare magazin de bricolaj care vinde, în prezent, lemn de foc, are o ofertă de 1.199 lei, dar pentru 0,9 mc de lemn. Mai exact, un metru cub de lemn de fag ar costa peste 1.300 de lei. Ar fi vorba de lemn tăiat, despicat și paletizat. În aceste condiții, prețul gazului este mai mic decât cel al lemnului de foc.

Situația de complică și mai mult dacă sunt folosite brichete din rumeguș de fag, ca să păstrăm același tip de lemn. La o putere calorifică de 5 KWh/kg, ar fi nevoie de 602 kg de brichete pentru a ajunge la cei 3.010 KWh ai unui metru cub de lemn de fag. La cel mai mic preț de comercializare al aceluiași magazin de bricolaj, costul pentru 3.010 KWh produși cu brichete ar ajunge la cifra astronomică de 1.625 lei.

Intenția autorităților este de a suprataxa producătorii și comercianții de energie care profită de prețurile mari la care se tranzaționează acum energia. Cum lemnul și produsele din lemn folosite la încălzire au prețuri mai mari decât cele stabilite de Guvern pentru gazul natural, principalul „competitor” al lemnului de foc, ar fi cazul ca și producătorii și comercianții de lemn și produse din lemn, „omologii” traderilor din energie, să fie suprataxați.

PS: după ce Focus Energetic a cerut unele lămuriri privind prețurile de comercializare a lemnului de foc, informațiile furnizate de Romsilva au fost actualizate. Acum, în cadrul multor direcții silvice, cel mai mare preț trece lejer de 500 lei/mc.

Sursa, Focus Energetic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here