La Peştişani, de Ziua Naţională «CONSTANTIN BRÂNCUȘI» – ,,Toate problemele legate de Brâncuşi, în această zi aniversară, sunt problemele noastre, ale tuturor gorjenilor şi ale tuturor românilor”!

1049

Luni, 19 februarie 2024, cu prilejul aniversării celor 148 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, în organizarea Consiliului Local şi a Primăriei Peştişani, cu sprijinul Fundaţiei cultural-ştiinţifice «Casa Brâncuşi» Hobiţa, a Liceului Tehnologic Peştişani, o unitate şcolară ultramodernă, care a fost şi gazda manifestării, s-a desfăşurat o foarte reuşită manifestare cultural-educativă de o aleasă ţinută, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, oameni de cultură, scriitori, autori de carte, cadre didactice şi elevi, deci, o serie de personalităţi, printre care putem aminti pe: dl. Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani, prof. univ. dr. Moise Bojincă, Preşedintele Fundaţiei cultural-ştiinţifice «Casa Brâncuşi» Hobiţa, sufletul neobosit al manifestării, prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Gorj, prof. univ. dr. Ion Mocioi, renumit brâncuşiolog, gen. Constantin Codiţă, prof. Petre Cornoiu, jurist Ion M. Ungureanu, Cristi Mohora, prof. Alin Dobromirescu, directorul liceului, Promotor turistic, doamna Coară Isabela, prof. Mari Iliescu, dir. adj şi alţii!

,,Noi, ca localitate, avem în atenţie două probleme importante: Casa Memorială «Brâncuşi», ca şi Biserica monument istoric de la Hobiţa”!
Prefaţând întreaga activitate, domnul prof. univ dr. Moise Bojincă a ţinut să sublinieze faptul că: ,,Toate problemele legate de Brâncuşi, în această zi aniversară, sunt problemele noastre, ale tuturor gorjenilor şi ale tuturor românilor, şi ar fi bine ca la Peştişani, să încercăm să facem o şcoală de istorie şi una de brâncuşiologie”! În cuvântul inaugural rostit de către d-l primar Cosmin Pigui, în care a mulţumit celor prezenţi pentru participarea la manifestarea intitulată «acasă la Brâncuşi», domnia sa a ţinut să spună că: ,,Noi, ca localitate, avem în atenţie două probleme importante: Casa Memorială «Brâncuşi», dar, şi Biserica monument istoric din cimitirul de la Hobiţa, iar, cu sprijin la nivel judeţean şi naţional, în mod cert, comuna Peştişani va avea un viitor!”, a încheiat edilul localităţii.
Domnul prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului judeţean Gorj, i-a felicitat pe organizatori pentru această zi aniversară, arătând că: ,,Istoricii se ocupă de trecut, dar, nici eu nu mă pot îndepărta de această idee! Din păcate, există o impresie nefericită, că gorjenii, nu au fost alături de Brâncuşi, că se manifestă un fel de insensibilitate faţă de Brâncuşi, dar, e greşit acest lucru”! Pentru a contrazice această prejudecată, domnul Gheorghe Nichifor a dat exemplul doamnei Anca Sgarbură, care a spus multe lucruri frumoase despre operele lui Brâncuşi, iar, gorjenii şi toţi românii trebuie să-l preţuiască tot mai mult, pentru că este o mândrie naţională!

,,Brâncuşi realizează o generalizare, prin esenţializare, a obiectelor lumii reale, iar, lumea obiectivată este văzută prin esenţa obiectelor din care provine generalizarea”! (prof. univ. dr. Ion Mocioi)
În ampla sa expunere, domnul prof. univ. dr. Ion Mocioi a prezentat o serie de aspecte interesante, dintre care vom încerca să selectăm câteva idei, deoarece a început prin a mărturisi că: ,,Brâncuşi, mi-a «umplut» viaţa şi am încercat să-l mediatizez, cât se poate de mult, dar, cu ştiinţă şi cu mult studiu”! În continuare, domnia sa a vorbit pe larg despre istoricul Casei Memoriale «Brâncuşi», dar, se poate spune că: ,,Brâncuşi este şi nu este al nostru, pentru că în Franţa e numit sculptor francez de origine română! Tocmai de aceea, cred că e necesar să facem la Târgu-Jiu Muzeul Naţional «Brâncuşi», iar, fără acest muzeu, Brâncuşi… nu există! Brâncuşi a fost un om foarte citit, cu o memorie deosebită, a fost un om religios şi a iubit religia creştină! El a făcut întregul Ansamblu de la Târgu Jiu, ca să explice «Coloana»! Putem spune că el a acceptat numai filosofia naturii, iar, «Masa Tăcerii» simbolizează spaţiul şi timpul care aparţin întregului univers”, a precizat vorbitorul. Domnul Ion Mocioi a subliniat că prin opera sa: ,,Brâncuşi realizează o generalizare, prin esenţializare, a obiectelor lumii reale, iar, lumea obiectivată este văzută de către marele sculptor, prin esenţa obiectelor din care provine generalizarea! Toate operele lui Brâncuşi, ne arată înălţarea”! În încheierea alocuţiunilor, d-l prof. Alin Dobromirescu, directorul liceului, a precizat că unitatea şcolară pe care o conduce are în atenţie multe manifestări consacrate lui Brâncuşi, după care le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare, pentru ca doamna Isabela Coară, cu deplină elocinţă, să-i asigure pe toţi cei interesaţi că peste doi ani, la un veac şi jumătate de la naşterea lui Brâncuşi, la Peştişani, vor fi organizate ample acţiuni cu participare naţională şi internaţională.
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here