Învăţătura Preotului de mir – Despre Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul – ,,Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Vasile”!

1227

În ziua de 28 februarie, l-am sărbătorit cu cinste pe Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul, un călugăr legat sufleteşte de cultul icoanelor, care a trăit și și-a desfășurat activitatea misionară în vremea împăratului Leon al III-lea Isaurul (717-741 d. Hr.), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Este numit «Mărturisitorul», fiindcă în vremea persecuţiei iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevărul de credinţă, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane, iar, pentru aceasta, a fost închis în temniţă, pătimind multe chinuri pentru credinţa sa. După moartea împăratului Leon Isaurul, Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniţă şi a trăit ca monah, în aspre nevoinţe duhovniceşti, până la mutarea sa la Domnul. De la o vârstă fragedă, Vasile a părăsit viața lumească și s-a dedicat propovăduirii Evangheliei și nevoințelor ascetice, iar, de la început a trăit într-un schit, hrănindu-și sufletul cu darurile credinței și ale iubirii. A devenit ucenicul Cuviosului Procopie Decapolitul, pe care l-am prăznuit pe 27 februarie, iar, atunci când împrejurările ostile credinței creștine l-au chemat, a răspuns cu multă râvnă și a apărat Ortodoxia cu îndrăzneală și cu mult curaj. Ca urmare, a fost aspru persecutat datorită rezistenței sale vehemente în lupta împotriva iconoclasmului și datorită apărării sale curajoase a învățăturii ortodoxe, fiind întemnițat pentru o vreme, când a suferit multe chinuri!
,,Ai primit lu¬crarea minunilor şi ai vindecat pe cei bolnavi cu harul tău, preafericiteVasile”!
Să mai spunem că Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul a vieţuit în lumea pământească în perioada când prigoana iconoclastă împotriva drept-credincioşilor era susţinută cu tărie de către împăraţii de la Constantinopol, în secolul al VIII-lea, mai ales că aceştia au declanşat persecuţii sângeroase împotriva ortodocşilor şi au ordonat desfiinţarea a numeroase mănăstiri, precum şi distrugerea sfintelor icoane. Tocmai în acel timp, Sfântul Vasile a renunțat la cele lumeşti şi s-a făcut monah și a petrecut în viața monahicească în fapte bune, precum se cădea, pentru a contribui la aducerea la dreapta-credinţă şi povăţuindu-i la viaţa cea îmbunătăţită pe mulți păcătoși. Apoi, după mulţi ani şi după viaţa cea plăcută Lui Dumnezeu, a venit fericitul său sfârşit şi s-a dus veselindu-se întru rugăciuni şi mulţumiri, la Dumnezeu, pe Care l-a iubit încă din tinereţe.
În încheiere, să rostim Rugăciunea celor bolnavi, care tămăduiește prin Troparul Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul:
Glasul 1, Piatra fiind pecetluită…
,,Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Vasile. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri”!
Condac
Glasul 2, Cele de sus căutând…
,,Din înălţime primind dum¬nezeiasca descoperire, ai ieşit, înțelepte, din mijlocul tulburărilor şi ducând viaţă călugă¬rească, Cuvioase, ai primit lu¬crarea minunilor şi ai vindecat pe cei bolnavi cu harul tău, preafericiteVasile”!
Preot Paroh, Dan DULĂMIŢĂ, Parohia Târgu-Cărbuneşti

1 COMENTARIU

  1. Credeam ca au disparut dicipolii lui Gogonea acesti popia caror contributie in articol este zero.Poate poza este originala .Se expun parca ar fi la o sedinta foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here