ING: Economia va înregistra în ultimele trei luni o creştere de 0,5% faţă de trimestrul al treilea

390
ing-604-afpEconomia va creşte în ultimele trei luni cu 0,5% faţă de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, şi va înregistra avansuri similare în trimestrele viitoare, anticipează analiştii ING Bank România.

Totuşi, depinzând de măsurile de reformă şi de coordonarea în timp a acestora, am putea să revizuiăm estimările noastre până la o scădere a economiei, fie în primele trei luni din 2010, fie în trimestrul al doilea”, se arată într-un raport publicat, luni, de ING.
Analiştii băncii consideră totodată că ratele de dobândă ridicate determinate de strategia BNR de a evita deprecierea monedei naţionale ar putea afecta activitatea economică din primul semestru al anului viitor.
„Nevoia de finanţare a Guvernului se menţine foarte ridicată pentru 2010, iar îmbunătăţirea situaţiei economice ar trebui să fie limitată, având în vedere ajustările fiscale previzionate. Prin urmare, orice apreciere a monedei locale sub 4,1 – 4,2 lei/euro ar putea fi inversată rapid”, se mai spune în raportul ING.
Economiştii consideră că Ministerul Finanţelor Publice ar putea să se afle în imposibilitatea de a reduce randamentele sub 10% în timpul lunii ianuarie, chiar dacă BNR va reduce dobânda de politică monetară.
„Dacă totul va merge bine în ceea ce priveşte bugetul pentru 2010, adică dacă este aprobat de Parlament în luna ianuarie, iar România va primi 2,3 miliarde de euro de la FMI în a doua parte a lunii februarie, atunci randamentele la titlurile de stat ar trebui să coboare începând de la finele lunii februarie 2010”, previzionează analiştii băncii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că România ar putea primi, în 17 februarie, simultan, tranşele a treia şi a patra din împrumutul de la Fondul Montetar Internaţional, de circa 2,3 miliarde de euro, cu condiţia să îşi îndeplinească obligaţiile privind bugetul pe 2010.
„Dacă România primeşte banii de la FMI, banca centrală ar putea vinde în lunile februarie şi martie circa 1,2 miliarde de euro pe piaţa la vedere”, se menţionează în raportul ING. Analiştii ING menţin estimarea privind un curs de schimb de 4,2 lei/euro la finele anului viitor şi de 3,8 lei/euro în decembrie 2011, în contextul posibilei ajustări care va avea loc în sectorul fiscal sub suprvegherea FMI şi Comisiei Europene.
Totodată, economiştii notează că România a amânat emiterea unor euroobligaţiuni cu scadenţă între cinci şi zece ani şi cu o valoare cuprinsă între 0,5 şi 1,5 miliarde de euro.
„În continuare, având în vedere îmbunătăţirile din mediul politic şi, poate, şi global, România ar putea foarte bine să încerce să realizeze cel puţin o emisiune de euroobligaţiuni anul viitor. Acest lucru ar putea avea loc în trimestrul al doilea din 2010”, anticipează economiştii ING.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here