Fermierii practicanţi de agricultură bio, primesc subvenţii din toamnă

360

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2013 se depun în perioada 1 septembrie-15 octombrie. Sprijinul este acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Potrivit APIA Gorj cuantumul plății anuale suplimentare/exploatație se calculează de către agenţie, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul exploataţiilor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă pentru fiecare categorie de dimensiune a exploatației. În cazul în care plafonul solicitat depășește plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară maximă/exploatație se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploatației ale sectorului respectiv.
Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică).
Pot beneficia de ajutorul specific persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale

Sancţiuni aspre pentru fermierii care nu respectă legea
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific, în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, APIA informează potenţialii beneficiari că, cererile de solicitare a ajutorului specific, se depun în perioada 01 septembrie – 15 octombrie 2013.

Documente, necesare solicitării ajutorului
Ajutorul se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică).
Beneficiarii completează şi depun cererea de solicitare a ajutorului specific la centrul judeţean, pe raza teritorială unde se află exploataţia, însoţită de următoarele documente:copie de pe buletinul/cartea de identitate a titularului, a administratorului sau a împuternicitului; copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz. De asemenea sunt necesare copii de pe documentele care fac dovada folosinţei terenului; de pe fişa de înregistrare în agricultura ecologică a beneficiarului, pentru anul în care solicită ajutorul specific, aprobată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Beneficiarii care solicită ajutor specific pentru păşuni permanente (păşuni şi fâneţe) şi nu deţin animale crescute în sistem ecologic trebuie să depună copii de pe facturile fiscale, din care să rezulte că livrează furajele în conversie, recoltate de pe păşune, unui crescător de animale înregistrat în sistemul de agricultură ecologică, sau o copie de pe contractul încheiat cu un crescător de animale înregistrat în sistemul de agricultură ecologică pentru utilizarea păşunii respective. În acest sens beneficiarul depune şi o copie de pe fişa de înregistrare a crescătorului de animale căruia îi livrează furajele sau cu care a încheiat contractul.
Mai multe detalii despre actele necesare pentru a beneficia de subvenţie se pot afla la sediul APIA Gorj.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here