Facturi fiscale false şi firme fantomă, depistate de Garda Financiară

393

Picture 014Prejudicii de peste 907.000 lei aduse bugetului statului, confiscări de bunuri şi sume de circa 1.000 de lei, sancţiuni de 28.300 lei. Acesta este bilanţul activităţii inspectorilor Gărzii Financiare Gorj în ultimele două săptămâni ale acestei luni.

Conform conducerii Gărzii Financiare Gorj, în ultima perioadă s-au efectuat un număr de 49 de controale la agenţii economici, care s-au soldat cu amenzi şi confiscări de bunuri şi sume în valoare totală de 29.389 lei. Oamenii legii au depistat faptul că în cursul anilor 2009 şi 2010, o firmă din Târgu-Jiu a înregistrat în evidenţele contabile şase facturi fiscale emise în numele unor firme fantomă, care nu funcţionau la sediul social declarat şi nu au depus la organele fiscale deconturi sau declaraţii din care să rezulte activitatea desfăşurată şi veniturile obţinute. Facturile cu pricina nu reprezintă operaţiuni reale şi au fost înregistrate în vederea măririi nejustificate a cheltuielilor şi deducerii TVA-ului aferent, în scopul diminuării impozitelor şi taxelor datorate statului. Valoarea acestor facturi a fost de 951.624 lei, iar comisarii Gărzii Financiare au înaintat actul sub formă de sesizare penală organelor de cercetare pentru un prejudiciu de 282.512 lei.

Fructe şi legume cu probleme

Tot în urma unei verificări la o societate din Târgu-Jiu care efectua achiziţii intracomunitare de legume şi fructe din statele membre UE, comisarii gorjeni ai Gărzii Financiare au constatat acumularea unei datorii de plată de 622.841 lei, sumă ce reprezintă TVA-ul de plată la bugetul statului. Oamenii legii au constatat că societatea nu are capacitatea financiară de a plăti această datorie şi nici nu deţine bunuri asupra cărora să poată fi instituit sechestru în vederea recuperării datoriei. În aceste condiţii, firma a fost dată în consemn la frontieră, iar mărfurile care au mai fost achiziţionate de societatea cu pricina au fost sigilate în vamă, în momentul în care au ajuns la Târgu-Jiu asupra acestora instituindu-se sechestru.

Documente lipsă

Ion Pupăzan, şeful Gărzii Financiare Gorj, a mai spus că inspectorii din subordinea sa au efectuat şi o serie de controale la agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul, urmărindu-se descoperirea celor care comercializează mărfuri neînsoţite de documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune. “În urma acestor verificări, trei agenţi economici deţineau şi comercializau mărfuri fără documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune. Aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale de 8.000 lei, fiind confiscată şi contravaloarea mărfurilor în cauză în valoare de peste 1.000 de lei”, a precizat Pupăzan.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here