Examen de capacitate pentru procurorii şi judecătorii stagiari

508

Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a anunţat că în perioada 4 iulie – 6 noiembrie 2014 se va desfăşura la Bucureşti examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi procurilor stagiari. Termenul limită de înscriere la examen este 3 septembrie 2014.

La concurs vor putea participa judecătorii stagiari şi procurorii stagiari, precum şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerului Public, INM şi Ministerului Justiţiei. La examen se vor putea înscrie şi judecătorii stagiari şi procurorii stagiari, respectiv personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor al căror stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate. Până la data de 3 septembrie 2014, inclusiv, candidaţii trebuie să depună o cerere tipizată de înscriere la CSM, la care vor anexa mai multe documente: diploma de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, în copie, referatele de evaluare şi avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau, după caz, al procurorului general al parchetului de pe lângă acestea şi fişa de stagiu, în original. În cazul personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, trebuie anexat referatul de evaluare întocmit de conducătorul compartimentului în care stagiarul îşi desfăşoară activitatea, avizat de conducerea instituţiei în cauză.

Probe scrise şi orale
Candidaţii vor susţine atât probe scrise, cât şi orale. Probele scrise se vor desfăşura în zilele de 4 şi 5 octombrie şi vor consta în lucrări cu subiecte distincte pentru judecători şi procurori, inclusiv soluţionarea unor speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor şi se susţin la drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. În ceea ce priveşte probele orale, acestea se vor desfăşura în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2014, la fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal), organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor va opta, prin cererea de înscriere la examen, pentru susţinerea probelor scrise şi orale, fie împreună cu judecătorii, fie împreună cu procurorii, lucrările cu caracter practic urmând să fie particularizate în funcţie de instituţiile de la care provin. Rezultatele finale ale examenului vor fi afişate în cursul zilei de 6 noiembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here