Evită alimentele cu aditivi nocivi

592

aditivi nociviPe piaţă există numeroase produse care conţin aditivi alimentari destul de periculoşi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, în special dacă se consumă frecvent alimente care conţin astfel de aditivi. Renunţă la ei fără să mai stai pe gânduri!

Mulţi consumatori nu citesc eticheta cu ingredientele produsului pentru a se informa de calitatea lui. Dar există din ce în ce mai multe informaţii care incriminează unii aditivi alimentari care sunt responsabili de distrugerea sănătăţii persoanelor care recurg la consumul lor. Dar să vedem care sunt cei mai nocivi aditivi alimentari şi produsele care îi conţin:

E 102 (tartrazina)

Tartrazina este un colorant artificial şi este utilizat în prepararea diferitelor produse destinate consumului: sucuri carbogazoase şi necarbogazoase, lactatele cu arome, muştar, sosuri, brânză topită aromată, icre de peşte, peşte afumat, snacksuri, supe, bomboane, deserturi.

Produsele care au în componenţa lor E 102 pot declanşa o serie de afecţiuni precum: alergii la persoanele sensibile la aspirină, astm, rinită şi urticarie în special la copii; apariţia tumorilor tiroidiene.

E 127 (eritrozina)

Eritrozina are culoarea roşie şi acest colorant este utilizat la obţinerea sucurilor, a gemurilor şi dulceţurilor, compoturilor, dulciurilor şi a altor deserturi.

Acest colorant afectează grav sănătatea: tumori şi tulburări neurofiziologice la animalele de experienţă; acţionează asupra tiroidei şi este considerat şi alergen. Este recomandat să nu se depăşească 0,1 mg/kg corp.

E 211 (benzoat de sodiu)

Benzoatul de sodiu este un conservant artificial care este utilizat la conservarea multor preparate. E 211 poate crea migrene persoanelor care lucrează în industria de panificaţie. Dacă se recurge la consumul lui destul de des poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi poate crea probleme de concentrare.

E 251 (nitrat de sodiu) şi E 252 (nitrit de potasiu)

Aceştia sunt conservanţi artificiali care completează reţeta multor preparate de carne şi peşte. Aceste preparate sunt: salamurile, mezelurile, pateurile, conservele de carne, heringul în oţet. Conform studiilor recente, E 251 şi E 252 pot fi deosebit de periculoşi ducând la declanşarea anumitor forme de cancer. Aceşti aditivi sunt şi mai dăunători pentru sugari, copii mici şi femei însărcinate.

E 320 (acidul benzoic) şi derivaţii săi

Acidul benzoic este un alt aditiv periculos care se găseşte în uleiurile alimentare, margarină, biscuiţi, cereale, băuturi răcoritoare, creme de brânză.

Este considerat foarte nociv având un potenţial cancerigen şi tetragen (producere de malformaţii) crescut. E320 declanşează alergii, somnolenţă şi sindromul de hiperactivitate.

E 621 (glutamatul de sodiu)

Glutamatul de sodiu este un potenţiator de aromă care intră în componenţa următoarelor produse: supe instant, sosuri, bulion, chips-uri, preparate din carne, mezeluri din carne de porc, cartofi congelaţi, conserve de fasole, de porumb, de ciuperci, gelatină.

E 621 este foarte periculos putând declanşa maladiile Alzheimer, Parkinson şi Huntington. Persoanele care consumă excesiv produse cu acest aditiv provoacă dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsură în zona antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac.

E 330 (acidul citric)

Acidul citric nu are afect nutriţional şi nici valoare biologică. Acesta nu trebuie confundat cu vitamina C naturală. Există foarte multe produse care au acest aditiv E 330.

Pentru a evita consumul acestor aditivi destul de periculoşi pentru sănătatea noastră, ia în considerare următoarele sfaturi:

Citeşte eticheta produselor.

Depistează E-urile periculoase.

Renunţă la cumpărarea unor astfel de produse.

Reţine: nu toate produsele au în componenţa lor aceşti aditivi periculoşi.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here