Energia, la un pas de desființare!

519

Ceea ce începuse a se contura ca o criză profundă pare a se termina cu decesul echipelor de bschet și handbal ale Energiei, club care nu va mai beneficia nici el de suportul financiar al celor de la Complexul Energetic Oltenia.

O simplă postare pe facebook a ministrului Energiei a pus pe foc întreaga suflare sportivă a Gorjului. „În urma rezultatelor financiare care prevăd o potențială pierdere record, consider de la sine înțeles că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepție de la această regulă. Vom avea grijă ca la aprobarea bugetului companiei să nu avem surprize neplăcute în care să descoperim posibile sponsorizări ascunse la categoria „și alte plăți”.”, a adeclarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu pe pagina sa de Facebook. Rezultatul imediat a fost intrarea în grevă a jucătorilor echipei de baschet a Energiei, care, neplătiți de luni de zile, cu chirii neplătite și cu gazele și curentul tăiate, au refuzat deplasarea la meciul de la Pitești, primul din faza a doua a sezonului regulat.

Decizie radicală
Baschetbaliștii Energiei au luat decizia de a nu se mai antrena și de a nu juca până când nu le vor fi achitate restanțele sau măcar o parte din acestea. Antrenorul Hristu Șapera nu știe care va fi continuarea pentru această situație extrem de delicată prin care trece echipa: „E o situație dificilă, paradoxal, după un meci mare făcut în Europe Cup. Avem o atmosferă încărcată, cauzată de această problemă a salariilor și restanțelor salariale și, de asemenea, a celorlalte datorii. Jucătorii noștri nu mai au curent, nu mai au căldură în apartamente, e o situație extrem de delicată și cred că toți așteptăm o rezolvare. Sper ca echipa să nu se desființeze, Energia Târgu Jiu a făcut istorie pentru baschetul românesc și continuă să facă. Totuși, e foarte delicat, iar răspunsul nu se află la noi. Jucătorii au dat absolut tot. Până ieri au jucat sută la sută pe teren, ceea ce a ținut de noi am făcut. Mai departe… există niște contracte și lumea, cei din conducere, ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a căutat Șapera să explice ceea ce se întâmplă la Energia.
Ca urmare a deciziei luate de jucătorii echipei mari, pentru a evita sancțiunile federației și a nu pierde prin forfait, clubul gorjean a reușit să adune o mână de juniori pe care să-i trimită la Pitești. Cu Alionescu pe bancă și cu Sanda, Berca, Buju, Buzuloiu, Bălcescu, Homescu și Marcian pe teren, Energia a cedat în mod firesc în fieful piteștenilor, scor 108-40, însă echipa a evitat, pentru moment, dezastrul.

De la mândrie la rușine…
Echipa de baschet este în postura de a ajunge un exemplu negativ pentru toată Europa la nici un an de la marea performanță realizată în Final Four-ul EuroChallenge din 2015. Energia conduce cu 1-0 în seria cu ucrainienii de la Khimik Yuszne, dar este foarte aproape de a nu se prezenta la următoarele partide, ceea ce ar reprezenta o premieră la acest nivel al competiției: „În Europa nu cred că a existat vreo asemenea situație până acum. Orice echipă care ajunge în această fază nu este în situația asta. Vorbim de o competiție foarte serioasă, cu echipe foarte serioase, care nu ajung în această situație”, a declarat Hristu Șapera.
Miercuri, echipa gorjeană ar trebui să joace pe terenul celor de la Khimik, însă nu se știe dacă Energia va face sau nu deplasarea în Ucraina. Dacă acum nici o săptămână toată lumea se mândrea cu succesul obținut de gorjeni, succes care o plasa ca favorită pentru un loc în sferturi, ultimul popas înainte de Final Four, acum Energia este foarte aproape de a ajunge o „oaie neagră”, o pată greu de scos de pe blazonul baschetului românesc.

handbalistiHandbalul, situație asemănătoare
Nici handbaliștii Energiei nu sunt departe de ceea ce au început jucătorii echipei de baschet. Între cele două secții există însă o mare diferență dată în special de fereastra de transferuri. Dacă la baschet jucătorii pot pleca în orice moment și își pot găsi imediat un nou angajament, la handbal fereastra de transferuri s-a închis și jucătorii Energiei, practic, sunt blocați la Târgu-Jiu până la finele sezonului. Următorul meci al echipei de handbal este programat a se disputa pe 26 februarie, la Chiajna, contra Stelei. Rămâne de văzut care va fi reacția handbaliștilor pentru finalul sezonului. Spre deosebire de baschetbaliști, care au avut evoluții modeste în campionat, dar au ieșit în evidență în mod pozitiv prin participarea din Europe Cup, handbaliștii sunt pe minus în ceea ce privește rezultatele și, în consecință, conducătorii clubului vor avea o misiune mai dificilă în încercarea de a convinge pe cineva să susțină financiar această ramură sportivă. Totuși, un licăr de speranță pentru handbalul gorjean vine dinspre Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, aceasta manifestându-și interesul la un moment dat de a prelua o echipă de prim eșalon.

panduri9i_insPandurii supraviețuiește din drepturile TV
Ruperea finanțării de la CEO pare să-i lase fără soluții pe conducătorii Pandurilor. Narcis Răducan prevede un viitor sumbru în cazul în care finanțarea este tăiată brusc și solicită o desprindere graduală de acest sprijin de care fotbalul gorjean s-a bucurat până acum: „Mai „frumos” de atât nu se putea. A venit ca o lovitură pentru noi. Este frustrant pentru noi, fiindcă am reușit cu acest buget mediu și cu datorii importante să aducem echipa în cupele europene, în play-off, să dăm jucători la națională. Eu sunt de acord să încercăm anual să ieșim de sub tutela Complexului Energetic, asta a fost și propunerea mea. Să ne sprijine și în acest an pentru că avem și acea datorie și trebuie să ne îndeplinim obiectivul, este păcat să ne oprim. Vă dați seama că este o lovitură directă, mai greu de atât nu se poate. Avem două luni de întârziere la salarii și bonusurile aferente lunii noiembrie… E aproape imposibil să continuăm mai mult de câteva zile. E deja prea mult. Nu avem cum să rezistăm și e nevoie de mai multă analiză, pentru că e visul oltenilor… Suntem singura echipă din Oltenia care joacă în play-off. Ar fi păcat să mai dispară o echipa în plin campionat”, a comentat președintele Pandurilor.

edi_ins„Fac apel la suporterii Pandurilor să vină în număr cât mai mare lângă echipă. Este poate cel mai greu moment din viața echipei și băieții au nevoie de voi! E greu să ți se spună că nu mai ai sprijin, ca răsplată a rezultatelor care tocmai au dus echipa în Europa. Este greu să știi că vei juca gratis poate următoarele trei luni, asta deși ai restanțe de două luni și bonusuri neplătite de patru luni. Este greu după ce joci toate meciurile în deplasare și te antrenezi în condițiile în care te antrenezi să joci de acum și cu gândul la desființare! Sperăm ca autoritățile să găsească soluții și știm că se luptă pentru asta și sperăm ca voi să veniți în număr cât mai mare pentru a depăși acest moment. Hai Pandurii!”, Edi Iordănescu, antrenor Pandurii Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here