Educaţia…şi Lecţia de viaţă! – Interviu cu domnul inginer Iulian Vasile POPESCU, prefectul judeţului GORJ – ,,Vedeţi, foarte mult timp, cred că am avut parte de oameni politici lipsiţi de viziune, de mesaje politice, care nu au transpus în practică nevoile judeţului Gorj”!

3136

-V.G. Domnule Prefect Iulian Vasile Popescu, mă bucur nespus de mult că sunt în biroul dumneavostră pentru a realiza un nou interviu, pentru că sunt atâtea probleme care se ivesc în viaţa de zi cu zi, cu aspecte atât de complexe, aşa că v-aş ruga să ne spuneţi, care sunt problemele importante care vă preocupă şi vă frământă în activitatea dumneavoastră, în această funcţie de mare răspundere?
-P.I.P. Domnule profesor, sunteţi mereu binevenit şi mă frământă acum ideea în sine care priveşte modul în care putem să creştem aportul fiecăruia în faţa aşteptărilor cetăţenilor, a conjudeţenilor! Vedeţi, foarte mult timp, cred că am avut parte de oameni politici lipsiţi de viziune, de mesaje politice, care nu au transpus în practică nevoile judeţului Gorj!
-V.G. În această direcţie, cu puţin timp în urmă, aţi declarat că nu doriţi să faceţi referiri la «mocirla» politică în care abundă minciuna, propaganda mincinoasă, în legătură cu numărul celor care au «migrat în barca pesedistă», ceea ce demonstrează verticalitatea poziţiei dumneavostră şi dorinţa de a da dovadă de corectitudine şi obiectivitate în lansarea informaţiilor politice şi publice, mai ales în probleme care privesc spiritul de «fair-play» în sânul coaliţiei politice care ne guvernează, fiindcă ele au în vedere ceea ce se întâmplă dincolo de jocul politic al intereselor meschine!
-P.I.P. Mai au în vedere şi nevoile noastre ca oameni, iar, de aici, consider că s-a ajuns la o decredibilizare a activităţilor din zona publică!
-V.G. De această decredibilizare, cine sunt cei care se fac vinovaţi, domnule prefect?
-P.I.P. Chiar unii oameni politici, de aceea, atunci când vii cu idei bune, cu acţiuni concrete, cu planuri şi cu proiecte pentru judeţul Gorj, ele nu sunt luate în serios, aşa cum trebuie, de către unii oameni politici, chiar de către unii cetăţeni, pentru că şi ei au ajuns la acel «sitir», despre care face referire menestrelul neamului şi al Olteniei, Tudor Gheorghe, atunci când spune că «mi-e frică de sitirul ce mă înconjoară!», iar, lucrul pe care îl faci devine blocat, şi când nu crezi în nimic, pur şi simplu, nu mai crezi în viitor!

,,Mă frământă ideea în sine care priveşte modul în care putem să creştem aportul fiecăruia în faţa aşteptărilor cetăţenilor”!

-V.G. Iar, dumneavoastră, sunteţi omul care crede în viitor, pentru că în urmă cu câteva zile, Municipiul Târgu-Jiu a găzduit cea de-a șaptea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale «Reciclăm în România», şi implicit în judeţul Gorj, cu participarea secretarului de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, un eveniment la care au fost prezenţi şi reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor subordonate ale MMAP, experți în problemele de mediu și în domeniul reciclării deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest.
-P.I.P. Mă bucur pentru organizarea acestui eveniment şi îi felicit pe organizatori pentru acest turneu al reciclării! În ceea ce privește o reinventare a județului Gorj pe piloni sustenabili, verzi, consider că avem un potențial enorm de a ne păstra acest brand de județ al energiei, al producției materialelor de construcţii, ca să ne îndreptăm către o zonă mult mai verde, inovativă. În acest fel, putem să atragem și investițiile necesare «know-how»-ului, fiindcă avem oamenii potriviți, pentru a vedea producția de materiale de construcții sustenabile şi cred că putem să construim fabrici de baterii, putem să construim părți din tot ceea ce înseamnă producția verde, energia solară, eoliană.
-V.G. Am remarcat faptul că s-au făcut referiri la județul Gorj, un județ cu un potențial turistic diversificat, cu un cadru natural pitoresc şi cu monumente de artă și arhitectură de mare valoare artistică, deci, un important patrimoniu folcloric și etnografic ce trebuie să fie păstrat pentru generațiile viitoare, așa cum merită, fără păcătoasele PET-uri și alte deșeuri aruncate în natură, iar acest lucru nu se poate realiza decât pe baza unui management corect al deșeurilor.
-P.I.P. Domnule profesor, cred că tot ceea ce vom face în județul Gorj se va lega de «mantra» aceasta numită «mediu», folosind un termen care provine din religia hindusă şi care ne îndeamnă la meditaţie profundă, pentru că în cazul nostru se referă la ceea ce privește turismul sezonier, cât și producția propriu-zisă!
-V.G. Mi se pare o investiţie binevenită pentru o dezvoltare viitoare a judeţului!
-P.I.P. Sigur, orice investiție pornește de la educație, deoarece oportunitățile pe care ni le oferă investițiile verzi sunt nenumărate, anticipând faptul că verde și digital este viitorul, iar județul Gorj nu poate să piardă acest trend care se referă la resursele materiale şi umane extrem de necesare!
-V.G. Ce bine era dacă se organiza o conferinţă regională şi chiar judeţeană pentru reciclarea «deşeurilor» politice care vă bruiază şi vă creează dificultăţi de parcurs, pentru că asemenea specimene sunt obişnuite şi chiar «calificate» în operaţiuni «speciale» de discreditare a oponenţilor politici care îi deranjează!
-P.I.P. Eu cred că este important să precizăm că avem o cotă de reciclare a deșeurilor municipale de 14%, iar ținta pentru 2020 era de 50%, în timp ce Europa își propune ca procentele de depozitare a deșeurilor să scadă la 10%! Astfel, procentele de reciclare să crească la 90%. Din păcate, suntem exact în situația opusă, iar, în acest domeniu sunt probleme în toate zonele țării și ne aflăm la coada unui clasament care nu ne face cinste!

,,Dacă nu avem această speranţă a viitorului şi trăim fiecare clipă doar pentru noi înşine, nu avem ce să lăsăm în urma noastră”!

-V.G. De altfel, din punct de vedere statistic, putem constata că 73% dintre cetățenii din țara noastră sunt interesați să primească informații despre reciclare și colectare separată, iar, 88% dintre români sunt interesați să contribuie la colectarea separată a deșeurilor și la reciclarea lor! Pentru că dincolo de ceea ce numeam reciclarea «deşeurilor politice», folosind o metaforă de conjunctură, cred că sintagma aceasta: «Reciclăm în România» are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării «deşeurilor» materiale şi umane, într-o luptă în care nu există doar învingători şi învinşi!
-P.I.P. E ca şi cum ai renunţat la luptă, iar, aceasta este cu adevărat înfrângerea!
-V.G. Da, dar, dumneavoastră nu sunteţi omul care să se împace cu înfrângerea!
-P.I.P. Să sperăm că aveţi dreptate şi peste toate să vedem pronia divină!
-V.G. Oare, înfrângerea nu este rezultatul pierderii încrederii în Dumnezeu? Pentru că aşa cum spune filosoful Nicolae Steinhardt, cel convertit la creştinism, iertarea celor ce ne-au greşit arată prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră!
-P.I.P. Cred că este prea mult să spunem acest lucru, deoarece pierderea credinţei este lucrul ultim al existenţei noastre, pe care eu o consider a fi «negura absolută», dar, până atunci, cred că avem nevoie de oameni vii, oameni care să spună adevărul şi care să se lupte pentru viitor, nu de acei oameni care în fiecare zi nu văd persepctiva şi nu pot să se gândească, aşa cum spunea şi majestatea Sa Regele Mihai, că trebuie să vedem ţara noastră! Deci, să vedem şi judeţul Gorj, ca pe un judeţ pe care l-am moştenit de la părinţi şi de la bunici, pentru că este un judeţ pe care l-am luat «cu împrumut» de la copiii şi de la nepoţii noştri!
-V.G. Generos şi educativ este mesajul acesta pe care ar trebui să-l conştientizeze fiecare om în care mijeşte raza unui sentiment de patriotism!
-P.I.P. Trebuie să lăsăm ceva în urmă, iar, dacă nu avem această speranţă a viitorului şi trăim fiecare clipă doar pentru noi înşine, nu avem ce să lăsăm în urma noastră!
-V.G. Vă apreciez pentru ceea ce exprimaţi cu atâta decenţă şi chiar cu eleganţă în limbaj, iar, faptul că dumneavoastră căutaţi să fiţi prezent în multe situaţii în care se impune prezenţa unui demnitar care se implică activ e un lucru mare, pentru că acesta este cuvântul potrivit pentru profilul dumneavoastră de politician activ, adică, un om care se implică în evenimente care privesc realităţile judeţului Gorj!
-P.I.P. Mulţumesc frumos pentru aprecierea dumneavoastră şi pentru acest interviu, dar, domnule profesor, aş dori să mai precizez faptul că atunci când ajungi într-o funcţie de demnitate publică, trebuie să te gândeşti la oameni, adică, să pui oamenii ca o prioritate a existenţei şi a motivaţiei activităţii tale!
-V.G. Vă mulţumesc şi eu pentru acest interviu, vă doresc multă sănătate, succes în activitatea dumneavoastră plină de răspundere şi doresc să continuăm în viitor dialogul nostru pentru că merită să fie cunoscut modul în care dumneavoastră gândiţi şi acţionaţi în funcţia de Prefect al judeţului Gorj! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA