Primăria oraşului Târgu-Cărbuneşti a demarat procedura pentru asfaltarea drumului comunal care duce spre casele sinistraţilor de la Cojani.
Pentru demararea procedurii de licitaţie şi atribuirea lucrărilor de asfaltare, Primăria Târgu-Cărbuneşti a solicitat mai întâi un aviz de mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. “Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Modernizare DC18 cu origine din DJ 661 – Drum acces vatra de sat sinistraţi Cojani, oraş Târgu-Cărbuneşti, km 0+000-km 0+950», propus a fi amplasat în intravilanul satului Cojani, oraşul Târgu-Cărbuneşti, judeţul Gorj, titular Oraşul Târgu-Cărbuneşti. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, strada Unirii, nr. 76, Târgu Jiu, jud. Gorj în zilele de luni – vineri , între orele 8.30 – 14.00 şi la sediul Primăriei Oraşului Târgu-Cărbuneşti, strada Trandafirilor, nr. 41, judeţul Gorj. Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Gorj”, astfel sună anunţul postat pe site-ul instituţiei judeţene.
“Ne dorim asfaltarea unui kilometru din DC 18 care practic este drumul de acces către vatra veche a satului şi către sinistraţii de la Cojani. După ce vom primi aviz de mediu, vom scoate lucrarea la licitaţie pe SEAP şi se va atribui firmei care va face oferta de preţ cea mai scăzută. Proiectul are o valoare de aproximativ 480.000 de lei, banii provenind din fonduri de la bugetul local. În since, proiectul presupune asfaltarea a unui kilometru de drum, însă ar mai rămâne de asfaltat circa 600 de metri până la casele sinistraţilor, dar mai mult nu putem face deocamdată pentru că doar de atât avem bani. În zonă se va face şi un aşezământ cultural, unde Mitropolia Olteniei dorește amenajarea unui Muzeu al Bisericilor din Lemn din Gorj. Pot spune că ne dorim ca pe viitor să ajungem cu asfaltarea chiar până la casele sinistraţilor. DC 18 deserveşte circa 220 de gospodării, parte din vatra veche a satului, dar aici sunt cuprinse şi casele sinistraţilor”, a declarat Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.
Alunecările de teren din luna mai a anului 2006 de la Roşia de Amaradia au lăsat pe drumuri 300 de familii din Seciurile. Pentru ei s-au găsit soluţii de către Guvern, oficialii hotărând să vină în sprijinul sinistraţilor prin construirea, pentru aceştia, a unor case la Cojani, lângă Cărbuneşti, şi a altora în Câmpul Mare lângă Albeni.
Izabella Molnar