Divizia Minieră negociază cu sindicatele întreruperea de activitate a 20.000 de salariaţi

398

Şedinţă mare astăzi, 29 iulie 2012, pe litoral, în staţiunea Neptun unde se află boşii Complexului Energetic Oltenia(CEO) şi liderii de sindicat de la unităţile care compun noua entitate. Asta deoarece pe ordinea de zi se află tocmai intrarea salariaţilor din Divizia Minieră în întrerupere de activitate. Mai precis este vorba despre vreo 20.000 de salariaţi care vor presta până în august sau mai mult, ori prin rotaţie, câte o lună de zile, cu 75% din salariu. Interesant este că întreruperea de activitate, practicată şi anul trecut de SNLO, nu se aplică decât Diviziei Miniere, Divizia Energetică fiind protejată sub umbrela CEO.

Întreruperile de activitate, cunoscute şi sub denumirea de IA-uri, revin în mineritul gorjean chiar dacă Divizia Minieră, care a reunit sub conducerea sa fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia, se află în componenţa CEO. Se discută însă că prima zi de întrerupere ar urma să opereze chiar de luni, când întreaga Divizie Minieră, sau pe rând muncitorii carierelor care se află în subordinea sa, vor presta până în luna august pentru un salariu cu 25% mai mic. Lucrurile nu sunt deocamdată bătute în cuie, dar sunt şanse foarte mari ca astăzi acestea să devină o realitate crudă.

Şedinţă decisivă la Neptun
Nu degeaba Vasile Ogârlaci, directorul Diviziei Miniere, dar şi alţi şefi importanţi din această structură minieră, se află în această zi la Neptun pentru a discuta tocmai despre această întrerupere de activitate. Constantin Bălăşoiu, directorul CEO, a fost şi el invitat, asta în timp ce sindicaliştii lui Marin Condescu dar şi alţi lideri se află deja în staţiunea de pe litoral pentru a participa la marea şedinţă în care se va decide soarta a vreo 20.000 de salariaţi.

Unde sunt politicile manageriale performante?!
Intrarea în întrerupere de activitate dar şi discuţiile de astăzi care preced o decizie finală demonstrează însă prima poticneală a şefilor care conduc CEO, dar şi discriminarea de care are parte Divizia Minieră, singura, până acum, afectată de diminuarea salariilor pentru o lună de zile sau mai mult. Să nu uităm că anul trecut salariaţii din mineritul mehedinţean, aflat în subordinea fostului SNLO, au avut parte de 8000 de zile cu întrerupere de activitate. Mai precis trei luni de zile, angajaţii din Mehedinţi ai SNLO au prestat cu salariile ciuntite, la decizia conducerii “portocalii” a unităţii de la Târgu-Jiu. Acum se apelează la aceleaşi măsuri, promovate de Daniel Burlan, fapt care ne determină să ne întrebăm dacă la Divizia Minieră s-a schimbat ceva sau nu?! Gândirea şi politicile manageriale cu care s-a condus SNLO şi acum Divizia Minieră sunt la fel şi sub conducere USL şi sub conducere PDL. De altfel, Burlan a rămas la cârma Diviziei Miniere fiind mâna dreaptă a lui Ogârlaci, din păcate, acum pare că este şi creierul acestuia…

Vizita lui Traicu, preambul pentru 75%
Pentru a întregi marea gogoaşă care a crescut în jurul CEO, în încercarea de a ascunde deciziile de astăzi de la Neptun, miercuri, brusc, Gorjul a fost vizitat de secretarul de stat al Ministrului Economiei, Rodin Traicu. Vizita privea tocmai carierele din judeţ, cele aflate în Divizia Minieră, cariere a căror activitate, sau mai precis întrerupere de activitate, tocmai se discută azi la Neptun. Să înţelegem că există un aviz al Ministerului Economiei pentru intrarea în IA-uri?! Cu siguranţă, deoarece vizita lui Traicu la Gorj nu a fost deloc întâmplătoare şi a prevestit tocmai şedinţa de astăzi de la Neptun. “Am avut o întâlnire cu conducerea Complexului Energetic Oltenia la Turceni. O prezentare a Diviziei Miniere, a perspectivelor şi a rezervelor de exploatare în tot bazinul minier al CEO, urmată de vizita în trei cariere, Roşia, Roşiuţa şi Jilţ”, declara Traicu presei, miercuri, nesuflând o vorbă despre întreruperea de activitate pusă pe tapet astăzi.

Domnilor vi se pregăteşte ceva…
S-a dorit atât de mult realizarea acestui CEO încât toată lumea, sau o mare parte din ea, chiar a crezut că va fi o mare plăcintă din care se vor înfrupta toţi iar problemele vor dispărea atâta timp când cei din CEO vor fi cu burta plină. La o lună şi ceva după, nici şefii şi nici prostimea (scuzaţi), nici muncitorii nu mai cred în minunea CEO. De altfel pentru unii se scurge termenul de încercare de 90 de zile, perioadă în care, în loc să fie promovaţi pe funcţii, mulţi sunt retrogradaţi din acestea. Dar cine îndrăzneşte să spună ceva?! Cam nimeni, deocamdată dar, cu siguranţă, de astăzi vor fi mulţi care se vor înscrie la cuvânt.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here