Discuții FNME – Ministerul Energiei

685

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, și adjunctul său, Petre Nica, de la Sindicatul Muntele, din Valea Jiului, s-au întâlnit luni seara, la București, cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Georgeta Corina Popescu, cu care au negociat situația din cele două complexuri energetice pe care România le are în prezent. Liderul FNME spune că situația este gravă și în Oltenia, dar mult mai gravă este în Valea Jiului, unde falimentul bate la ușă, iar în cazul unor disponibilizări, într-o astfel de situație, ortacii nu ar primi nici un fel de plată compensatorie. Pârvulescu declară că tocmai de aceea a cerut ca ministerul să urgenteze elaborarea unui plan de acompaniament social, care s-a mai aplicat în trecut, atunci când minerii au fost trimiși acasă în programe de prepensionare. Atunci le erau plătite salariile pe o perioadă de până la 2 ani pentru a putea ieși legal la pensie, acum sindicatele cer ca perioada să fie majorată până la 4 ani.
„La colegii din Complexul Energetic Hunedoara situația este explozivă. Acolo obligatoriu trebuie aplicat un program pentru că dacă vor intra în faliment li se va strânge mâna și vor pleca cu nimic. Ținând cont de situația de acolo am solicitat ca doamna Popescu să insiste pe majorarea perioadei pentru care salariații din industria minieră beneficiază de venit de completare. În momentul de față e 2 ani, iar colegii din Valea Jiului au cerut 4 ani. Și la noi e o măsură bună dacă se aplică pentru că trecem prin momente de criză și noi și e posibil să plece mai mulți colegi. Nu vedeți că sunt cariere cu activitate oprită acum, iar unii colegi ar putea pleca dacă li se oferă acompaniament social pe o perioadă mai lungă”, spune șeful FNME.
Dumitru Pârvulescu a discutat cu secretarul de stat și despre soarta sediului CE Oltenia, Georgeta Corina Popescu asigurându-i pe sindicaliști că o astfel de chestiune nu reprezintă o prioritate pentru minister în momentul de față, ceea ce ar însemna că sediul CEO rămâne la Târgu-Jiu ca și până acum. „Nu este o chestiune prioritară pentru minister, iar o astfel de decizie, când se va lua nu pe explicațiile oferite de Consiliul de Supraveghere. Dânsa a recunoscut că mai sunt multe lucruri de făcut în Consiliul de Supraveghere și chiar la nivelul conducerii CEO”, mai spune Pârvulescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here