Demarat abia de o zi – Recensământul General Agricol, o acţiune complexă

363

INCEPE-NUMARATOREAIeri, 2 decembrie, a început operaţiunea de culegere în teren a datelor Recensământului General Agricol, primul desfăşurat în România după aderarea la Uniunea Europeană.

Efectuat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensământul General Agricol, recensământul este organizat în conformitate cu metodologia europeană şi înregistrează toate unităţile care desfăşoară activitate agricolă.

Datele vor fi culese prin interviu faţă în faţă de către recenzori pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, şi prin auto-înregistrare, sub îndrumarea recenzorilor şefi/coordonatorilor, la unităţile cu personalitate juridică. În activitatea naţională de recenzare sunt implicaţi circa 30.000 de recenzori, alţi 5.000 de recenzori şefi, 3.250 de coordonatori şi 140 de recenzori pentru Ancheta de control.

Pentru asigurarea calităţii înregistrărilor prin soluţionarea în timp real a tuturor neclarităţilor ce pot apărea pe parcursul desfăşurării recensământului, a fost creat un centru de contact care poate fi apelat 24 de ore din 24. Mijloacele de contact sunt: telefonic la numărul 1741 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, sau 021/9201 în reţeaua Romtelecom; prin fax la numărul 021.318.18.73 şi e-mail: rga2010@insse.ro

Editări în volume cu rezultatele RGA

Primele rezultate cu principalii indicatori (rezultate provizorii) vor fi difuzate în luna iunie 2011, rezultatele finale urmând a fi făcute publice şi transmise la Eurostat, însoţite de raportul metodologic, la data de 30 iunie 2012. La nivel de ţară,rezultatele vor fi diseminate atât sub forma unor comunicate de presă, cât şi prin publicaţii tipărite, astfel: rezultate provizorii (un volum) în luna iunie 2011; rezultate definitive (cinci volume, unul cu date la nivel naţional şi patru cu date pe macro-regiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe), carte + CD, în luna decembrie 2012.

Ca urmare a acestei cercetări statistice de mare anvergură, va fi posibilă cunoaşterea nivelului agriculturii româneşti, în ceea ce priveşte caracteristicile ei structurale, dimensiunea economică, tipologia exploataţiilor agricole, evoluţia acestor caracteristici, în perioada parcursă de la ultimul recensământ general agricol din România, respectiv din anul 2002.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here