Cum se cheltuie banul public pe protocol, flori şi prietenii! – Cheltuitorul Negrescu se recompensează la greu din fondurile Teatrului Dramatic

404

Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, instituţie publică de cultură, este condusă după bunul plac al managerului instituţiei. Vorbim despre acelaşi “Don Juan” Marian Negrescu, managerul care îşi ţine obrazul subţire pe banii contribuabililor din Târgu-Jiu. Pe lângă sumele exorbitante pe care le încasează pe piesele puse în scenă, chiar şi de câte două ori, dar pe care le bifează ca şi premiere, schimbând câte un actor, pentru a fi recompensat apoi generos de către autorităţile municipale, Negrescu se dovedeşte extrem de larg la mână când e vorba de cheltuielile instituţiei pentru protocol, flori şi amici cu firme pe care îi încarcă cu bani la greu. Totul, sub văzul autorităţilor municipale care tolerează cheltuiala făcută periodic, în timp ce vechile datorii ale teatrului sunt amânate cu anii.

Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu este o instituţie culturală emblematică a municipiului în care însă se petrec lucruri nu tocmai plăcute. Nu vorbim de cele petrecute pe scenă, cu care Negrescu ia ochii spectatorilor şi a celor care îi aprobă periodic sume mari de bani pentru cheltuiala instituţiei, ci despre operaţiunile financiare “dramatice” care se petrec în birourile instituţiei, departe de văzut simplilor angajaţi şi al contribuabililor. Operaţiuni însă care îi ridică nivelul de trai al managerului Negrescu, în timp ce o parte însemnată dintre salariaţi abia trăiesc cu salariul pe care îl încasează lunar.

Sesizări şi plângeri
Totul porneşte însă de la capul instituţiei, Marian Negrescu, managerul care în ultimii ani a reuşit să-şi subjuge autorităţile municipale care, după cum se aude, fie nu văd ce se întâmplă fie închid ochii şi urechile la cele de care sunt sesizaţi. Spunem asta deoarece o parte a personalului teatrului a reclamat deja municipalităţii neregulile financiare făcute de Negrescu, dar împotriva acestuia nu s-a luat nicio măsură. Cel puţin până acum.
Dimpotrivă, aşa cum relatam recent, lui Negrescu i s-a majorat salariul în februarie pentru o activitate managerială care i-a fost analizată de către nespecialişti.

Debite de 3 ani de zile
Pentru a înţelege mai bine la ce ne referim, vă prezentăm de data aceasta, cu documente, cheltuielile făcute de managerul teatrului, care are timp însă să fie şi actor, şi regizor şi scenarist şi să semneze ilustraţia muzicală a spectacolelor puse în scenă tot de el, contra cost evident, la finalul lunii februarie 2013. Menţionăm că în lista de debite se găsesc şi facturi neachitate de 2 sau chiar 3 ani de zile, pentru care managerul Negrescu nu a făcut niciun efort să le plătească, deşi instituţia din Târgu-Jiu are datorii spre alte teatre de prestigiu din ţară. De asemenea, în contractul de management semnat cu autorităţile municipale, Negrescu s-a obligat să nu bage instituţia la cheltuieli şi datorii, ca cele pe care tocmai le acumulează.

Aproape 20.000 de lei pe mese întinse
Să începem însă cu vechile datorii. Teatrul de Comedie din Bucureşti, care a prestat în 2010 la Târgu-Jiu, aşteaptă de trei ani(se fac chiar luna viitoare) să i se achite suma de 7.900 de lei. Subliniem că datoria în cauză are o vechime de 3 ani de zile şi este neplătită de managerul Negrescu.
A doua instituţie care se milogeşte de Negrescu să i se achite vechea datorie este Teatrul Masca tot din capitală care are de încasat de la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, în iunie se fac trei ani, suma de 11.200 de lei.
O datorie veche aşteaptă să i se achite şi firma Metaco, în cauză fiind vorba despre trei facturi din 2010, în valoare totală de peste 5600 de lei, în timp ce SC Aurora Pan-Al are de recuperat din 2009, adică de peste 3 ani, suma de peste 2000 de lei.
Debit întârziat de 180 de zile, figurează la finalul lunii februarie şi datoria în valoare totală de 18.856 de lei pe care a acumulat-o teatrul faţă de SC Luminico din Târgu-Jiu, firmă aparţinând lui Nicu Creţu. Patronul Creţu este cel care deţine cunoscutul restaurant şi spaţiu pentru mese festive Rebeca din Târgu-Jiu.
Pentru Creţu, Negrescu are de achitat 6 facturi, cinci de anul trecut şi ultima din 8 februarie 2013. Serviciul firmei în cauză, care se ocupă şi cu catering, a constat în aducerea unor platouri cu aperitive şi prăjituri la teatru la finalul premierelor. Cea mai veche factură este din mai 2012.

14.000, debit spre Hotel Gorj, aproape 8000 de lei spre o firmă de turism
Tot la capitolul debite se situează, la finalul lunii februarie, şi trei facturi pe care instituţia teatrală trebuie să le achite spre Hotel Gorj. Astfel, pentru cazarea colaboratorilor teatrului, “Elvira Godeanu” are de achitat peste 14.000 de lei unităţii hoteliere din municipiu, o singură factură din noiembrie 2012 fiind în valoare de “doar” 6000 de lei.
Interesant este însă debitul înregistrat de Teatrul Dramatic spre cunoscuta agenţie Gorj Turism, de la care s-au achiziţionat bilete de vacanţă în lunile iulie, septembrie şi octombrie 2012, valoarea totală fiind de 7.641 lei, în condiţiile în care teatrul nu a avut nicio reprezentaţie peste hotare sau pe litoralul românesc. Ne întrebăm pentru cine din cadrul teatrului sau din afara lui şi-a oferit serviciile această agenţie de turism, în condiţiile în care pentru vacanţa unora, din bani publici, trebuie să se achite această sumă firmei Gorj Turism.

Protocol de 8000 de lei
Şi tot pentru protocol, sucuri, alcoolice, răcoritoare şi cafea, instituţia publică de teatru avea de achitat, la finalul lui februarie, spre SC Roexim cinci facturi în valoare totală de 7884 de lei. Datoriile nu se opresc aici, spre Polaris teatrul avea de achitat patru facturi restante în valoare totală de 865 de lei, cea mai veche fiind din decembrie, în timp ce spre Praxmed, teatrul are de achitat din noiembrie anul trecut 2800 de lei.
De asemenea, pentru STAFCOM SRL din Târgu-Jiu, teatrul are de achitat flori, pe o factură de anul acesta, în valoare de 1.710 lei. Este vorba despre coşul cu flori adus la finalul unei premiere pe scenă, flori care ajung apoi pe la diverşi funcţionari publici ai Primăriei Târgu-Jiu sub formă de cadouri de la conducerea teatrului.

Prietenul Ovidiu Popescu aşteaptă 16.000 de lei
Şi cum un adevărat prieten nu-şi lasă amicii la greu, aşa şi Marian Negrescu a pasat afişele şi caietele program ale teatrului spre firma “X-MEDIA”, aparţinând fostului director al Centrului Municipal de Cultură, Ovidiu Popescu. Nu mai puţin de 5 facturi a emis amicul directorului Negrescu spre teatrul manageriat de prolificul om de cultură, în valoare totală de 16.032 de lei. Toate au fost emise în perioada noiembrie- ianuarie 2013, şi în martie Popescu spera să le încaseze.
SC Zeus din Târgu-Jiu aştepta, de asemenea, ca în martie să încaseze contravaloarea pe 12 facturi în valoare totală de 6.666 lei, pentru produse de papetărie, suma fiind destul de mare, la prima vedere, asta deoarece nu se înţelege de ce are nevoie teatrul de atâta maculatură.

Manager “bun” de pus la bancă
Şi dacă nu sunt suficiente informaţiile de mai sus pentru a deschide ochii celor care îl ţin în funcţie ca pe un Împărat pe Marian Negrescu, un manager slab după umila noastră părere şi extrem de profitor, mai oferim câteva mostre ale “cinstei” şi “corectitudinii” managerului instituţiei importante de cultură din Târgu-Jiu.
Ne întoarcem în 2007-2008 la piesele jucate şi puse în scenă, la acea vreme, de Negrescu. Vă transmitem astfel câteva informaţii document pentru a înţelege mai bine de ce şi la acest moment declaraţia de avere a managerului teatrului nu este publică, astfel: “Cafeneaua”, în regia lui Marian Negrescu: – data premierei spectacolului: 23.02.2008; – sumele alocate spectacolului, conform deciziei nr. 3/30.01.2008: – suma alocată cheltuielilor pentru producţia propriu-zisă a spectacolelor, exceptând tipăriturile este de 9.100 Ron, – Suma alocată colaborării pentru regie şi adaptare – dl. Marian Negrescu – este de 11.500 RON; suma alocată colaborării pentru scenografie şi ilustraţie muzicală – dl. Marian Negrescu este de 7.500 RON. Total: 28.110 RON.
Şi acum să explicăm. Aşa cum am precizat în materialul anterior, Negrescu este ca mielul care suge la două chiar trei oi. Adică a luat pentru regia şi adaptarea piesei Cafeneaua o dată 11.500 de lei în timp ce pentru scenografie şi ilustraţie muzicală alţi 7500 de lei. Per total. 19.000 de lei, subliniem că banii s-au încasat numai dintr-o piesă a căror cheltuieli totale, fără tipărituri a fost de, 9100.
Astfel 19.000 de lei au intrat numai în buzunarul lui Negrescu dintr-un foc, bani cu care se putea cumpăra jumătate din maşina cu care se plimbă acum directorul teatrului. Toţi bani publici, evident, şi în plus faţă de salariul de manager la acea vreme. Menţionăm că piesa Cafeneaua a avut premiera în 2001 şi a fost repusă în scenă ca şi premieră din nou în 2008, cu diferenţa că s-a schimbat o singură actriţă. Un adevărat act de cultură..
“La masa rotată”, regizat de către dl. Marian Negrescu pentru care s-au alocat următoarele sume: – suma alocată cheltuielilor materiale (instalaţii de pom, fire electrice, etc) – 1000 RON; – suma alocată colaborării pentru ilustraţia muzicală – Petre Dumitru Ancuţa – 555 RON; – suma alocată colaborării pentru scenariu – Brehuţa Cosmin – 1.250 RON; – suma alocată colaborării pentru regie şi scenografie dl. Marian Negrescu – 7.000 RON. Total: 9.805 RON.

Şi banii sunt făcuţi să umble..
Banii se dau, cam pe acelaşi model, şi unora dintre apropiaţii lui Negrescu, aleşi pe sprânceană evident de la unii cerând bani şi înapoi. În acest caz se află Ion Alexandrescu. Şi revenim la informaţiile document: “A fost odată … ”, în regia dlui. Ion Alexandrescu: Data premierei spectacolului: 07.02.2007, – sumele alocate spectacolului, conf. deciziei nr. 5/24.01.2007: – suma alocată producţiei propriu-zise (cheltuieli materiale): 2805,5 RON (nu s-au executat tipărituri); – suma alocată colaborării pentru regia artistică şi ilustraţia muzicală – dl. Ion Alexandrescu – 6.800 RON; – suma alocată colaborării pt. adaptare – dl. Ion Alexandrescu – 1.300 RON. Total: 10.905,5 RON.
“Dogarul cel Isteţ” in regia lui Ion Alexandrescu: – data premierei spectacolului: 06.12.2007; – sumele alocate spectacolului, conform deciziei nr. 44/06.09.2007: – suma alocată colaborării pentru regia artistică şi adaptare – Ion Alexandrescu – 5.300 RON; – suma alocată colaborării pentru scenografia şi ilustraţia muzicală – Ion Alexandrescu -4.875 RON; – suma alocată pentru cheltuielile producţiei propriu-zise a spectacolului – 1.300 RON (nu s-au executat tipărituri). Total: 11.475 RON.
Trebuie menţionat că Alexandrescu ia bani de două ori, ca şi regizor şi ca actor al teatrului. Nu este singurul, Sorin Pungan, regizorul tehnic, este şi el plătit după aceeaşi formulă.
Demonstrăm astfel că personalul teatrului este împărţit în două, unii-apropiaţi ai lui Negrescu îl susţin pe acesta indiferent de nereguli deoarece şi managerul care a jucat cu plăcere rolul de Împărat are grijă să-şi motiveze “supuşii”, şi restul care nu sunt deloc motivaţi, şi care asistă neputincioşi la manevrele financiare care se petrec sub ochii lor.
S-ar impune un control la Teatrul Dramatic, măcar intern dacă din exterior nu se întâmplă asta, cu atât mai mult cu cât cei de la Curtea de Conturi nu au mai trecut pe acolo din 2007.
Anamaria Stoica

Bani cu nemiluita pentru “Împăratul” în 2011
Şi anul 2011 a fost unul pozitiv financiar pentru managerul Teatrului Dramatic. Acesta a încasat astfel pe lângă salariu, în ianuarie alţi 1880 de lei, în februarie 2011 alţi 2500 de lei, în martie, 1200, 2500 şi alţi 2500, în aprilie alţi 1500 şi încă 500 de lei în plus, în mai 2011 o dată 5000 de lei, apoi alţi 500, apoi alţi 1500 şi alţi 1500. Şi beneficiile financiare cumulate lunar nu se opresc aici. Vă dăm însă dumneavoastră posibilitate să calculaţi când a încasat lunar managerul teatrului de stat, manager care a cerut primăriei o majorare de salariu.

Pentru a vedea documentele daţi click pe poze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here