Culturile de cereale din Gorj, afectate parţial de secetă

399

Seceta din acest an a distrus sau a diminuat producţiile de cereale a multor agricultori gorjeni. Se pare că la nivelul judeţului Gorj aceste producţii au fost afectate parţial după cum ne informează specialiştii. Iar consecinţa, ca urmare a acestor probleme, va fi cu siguranţă creşterea preţului la cereale, deoarece din producţia obţinută agricultorii nu îşi pot acoperi nici măcar cheltuielile.

Se pare că cel mai afectat a fost grâul. Vorbim de 200 de hectare, în proporţie de peste 30 %. Ovăzul peste 130 de hectare, gradul de dăunare fiind la fel ca şi grâul, în proporţie de peste 30 %. Fasolea boabe a fost şi ea compromisă pe o suprafaţă de 25 de hectare, cartofii pe 156 de hectare şi floarea soarelui pe 60 de hectare. Aceste culturi au fost compromise până în momentul de faţă. “Nu vă pot da un procent încă pentru suprafeţe afectate din judeţ decât nişte rezultate parţiale. Grâul a fost afectat pe o suprafaţă de 200 de hectare, orzul pe o suprafaţă de peste 130 de hectare, fasolea boabe pe 25 de hectare, cartofii pe 156 de hectare şi floarea soarelui peste 60 de hectare. Avem probleme cu grâul de sămânţă pentru toamnă. La sfârşitul săptămânii în funcţie de condiţiile meteorologice sperăm să terminăm cu recoltatul la cultura de cereale de păioase”, a declarat Ion Popescu, şeful Direcţiei pentru Aricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Vor creşte preţurile
Producţia obţinută de către agricultorii gorjeni nu acoperă cheltuielile de la înfiinţarea culturii şi până la recoltat. Principala consecinţă a secetei din agricultură va genera o creştere a preţurilor. Astfel, dacă în prezent un kg de porumb costă aproximativ 1 leu, acesta ar putea ajunge spre finele anului la 1,5-2 lei, potrivit estimărilor făcute de Ion Popescu. “Dacă facem diferenţa între cheltuielile la hectar şi veniturile obţinute la hectar putem spune că suntem pe minus”, a mai adăugat Ion Popescu.

Stare de urgenţă la nivel naţional
Producătorii agricoli i-au cerut premierului Victor Ponta încă de pe 11 iulie să dispună soluţii pentru diminuarea efectelor secetei, considerând că, în situaţia actuală, este necesară declararea stării de urgenţă în sectorul agricol. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), una dintre cele mai mari organizaţii de fermieri de pe plan local, afirmă că 80% din recolta de porumb riscă să fie compromisă, jumătate din producţia de floarea-soarelui este sub semnul întrebării, iar recolta de grâu este la jumătate faţă de cea de anul trecut. Din cauza acestei situaţii oficialul LAPAR a cerut Ministerului Agriculturii decretarea stării de urgenţă şi oprirea exporturilor de cereale.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here