Criza îşi spune iar cuvântul! – Gorjenii, datori vânduţi la bănci

412

BNRGorjenii au restanţe enorme la bănci datorită creditelor contractate. Conform statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR), în mai, aceştia figurează cu valori puţin mai mici faţă de luna precedentă, deloc de neglijat însă, şi totuşi pronosticurile pentru lunile următoare sunt în continuare sumbre raportate la situaţia economică a ţării.

 

Potrivit cifrelor oficiale, în aprilie, gorjenii aveau credite în lei în valoare de 1.376 de milioane de lei şi în valută de 481 de milioane. În mai, situaţia nu a mai stat la fel, cifrele fiind ceva mai mici la creditele în lei şi mai mari la cele în valută, adică de 1.343 milioane şi cele în valută de 493 milioane. De asemenea, de la o lună la alta au crescut şi restanţele, care în mai erau 92 milioane de lei, iar în luna anterioară valoarea datoriilor erau de 91 milioane de lei. Ponderea cea mai mare o au creditele de consum care în mai au atins pragul de 866 de milioane de lei, iar cu o lună înainte statistica arăta 853 milioane lei.

Gorjul, în top

ghiseu-banca_10770Ani la rând, creditul doar cu buletinul i-a făcut pe gorjeni să se împrumute fără să se gândească la posibile consecinţe negative. Criza economică instalată acum circa trei ani de zile i-a făcut însă pe oameni să manifeste ceva mai multă prudenţă. Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi gorjeni să intre în colaps economic, acumulând datorii semnificative. Gorjenii îşi continuă anul curent cu datorii bancare mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din fericire, faţă de alte judeţe care au restanţe la instituţiile de creditare de sute de milioane de lei, judeţul nostru stă chiar bine, fiind în topul judeţelor cu cele mai mici datorii către bănci. Astfel, zonele cu valorile cele mai mari la credite sunt Bucureştiul cu credite de 23.414,2 milioane lei, Constanţa cu 2.915,0 milioane lei, judeţul Cluj cu 2.875,4 milioane lei, Braşovul cu 2.806,0 milioane lei, judeţul Timiş cu 2.569,1 milioane lei, Doljul cu 2.312,8 milioane lei, Prahova cu 2.298,0 milioane lei, judeţul Iaşi cu 2.192,9 milioane lei, Argeşul cu 2.099,6 milioane lei şi Bihorul cu 1.705,3 milioane lei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here