Copii cu gripă internați la Spitalul Județean

924

Peste 40 de copii diagnosticați cu afecțiuni respiratorii au fost internați, în primele zece zile din acest an, în Secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Au apărut și primele cazuri de gripă. Cei mai afectați sunt micuții cu vârste până în 6 ani. Pentru a fi evitată aglomerarea Camerei de Gardă Pediatrie, conducerea spitalului a decis înființarea celei de a doua ture în Cabinetul Pediatrie din Policlinica Târgu-Jiu.

În acest an, la Camera de Gardă Pediatrie s-au prezentat 300 de copii cu diverse afecțiuni respiratorii, marea majoritate cu viroze respiratorii, dar și cu pneumonii și bronșiolite, și mai puțini cu afecțiuni digestive.
În aceeași perioadă, 42 de copii au fost internați la Pediatrie. Marți, în secție se aflau internați 26 de copii: cinci copii diagnosticați cu gripă, 20 cu afecțiuni respiratorii și un copil diagnosticat cu COVID-19.
„Cei mai mulți dintre pacienții internați au vârste cuprinse între câteva luni și 6 ani. La internare, toți copiii sunt testați PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 și testați pentru a depista dacă au gripă. În medie, copiii au avut nevoie de cinci zile de internare în Secția Pediatrie pentru a se face bine”, a anunțat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

A doua tură la Pediatrie
Pentru a fi evitată aglomerarea Camerei de Gardă Pediatrie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a decis înființarea celei de-a doua ture în Cabinetul Pediatrie din Ambulatoriul Integrat.
„Din data de 05.01.2023 funcționează a doua tură în Policlinică. Astfel, părinții pot aduce micuții la consult, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 – 14:00 și 14:00 – 21:00, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie și a certificatului de naștere al copiilor”, a mai spus Mihaela Țicleanu.
Medicii îi sfătuiesc pe părinți să evite zonele aglomerate, dar și contactul cu persoanele bolnave (răcite) și, de asemenea, le recomandă să se adreseze și medicilor de familie sau celor din centrele de permanență înainte de a veni la Camera de gardă din spital. Luni au început din nou cursurile școlare, în condiții de alertă epidemică de gripă, iar medicii se așteaptă la o creștere a cazurilor de infecții respiratorii.

Internați cu Covid
De asemenea, la Secția Boli Infecțioase sunt internați șase pacienți cu gripă (5 cazuri tip A și 1 caz tip B), dar și patru pacienți cu viroze și cinci cu COVID-19.
„Virusul gripal, dar și alte tipuri de virusuri se răspândesc cu ușurință în aerul pe care îl respirăm de la un simplu strănut sau tuse. Protejează-i pe cei din jur punând pliul cotului la gură sau strănutând, tușind într-un șervețel, după care igienizează-ți mâinile”, transmit medicii.
În spațiile aglomerate sau neventilate este recomandată purtarea măștii medicale.
I.I.