O singură societate comercială din comuna Mușetești, care deține un complex turistic, situat la 20 de kilometri de Târgu-Jiu, a acceptat să cazeze persoane reîntoarse în țară din zonele roșii din Europa, afectate de coronavirus. Deși, în comună sunt și alte pensiuni, iar autoritățile locale au scos acest serviciu la licitație, doar firma Natura 2000 a acceptat să își pună spațiul, contra cost, la dispoziția carantinaților. Asta, și pentru că una dintre persoanele ajunse în locația din Stăncești-Larga, în prima tură, a fost depistată cu coronavirus, fiind internată la Craiova.
Complexul Natura 2000 de la Mușetești deține două pensiuni, una de trei stele plus și alta de trei stele, care au împreună 50 de locuri. Acestea au fost puse la dispoziția carantinaților încă de când DSP Gorj a pregătit, împreună cu autoritățile județene, primele centre de carantină din județ, adică de la începutul lunii martie.
Astfel, primul centru de carantină s-a realizat la Tabăra Săcelu, apoi la hotelul de la stadion din Târgu-Jiu, concomitent cu centrul de carantină de la Mușetești. În prezent, centrele de carantină pentru coronavirus din Gorj se situează în jurul cifrei de 20.
În primul lot de la Mușetești, un pozitiv
Firma din Mușetești și-a pus la dispoziția DSP, fără teamă, cele două locații, chiar în primul lot de persoane cazate s-a depistat o persoană infectată. Aceasta a fost scoasă din centru și internată la spitalul din Craiova, asta luna trecută.
Administratorii complexului nu au dat înapoi și au continuat să cazeze, contra cost, carantinați, făcând acest lucru și când autoritatea locală, în speță Primăria Mușetești, a scos la licitație acest serviciu.
Operatori economici cu spații de cazare, căutați în SEAP
Mai exact, pe data de 1 aprilie, Primăria Mușetești a publicat în SEAP un anunț prin care arăta că are nevoie să încheie contracte cu operatori economici ce dețin spații de cazare pe raza comunei. Anunțul a fost valabil până pe data de 3 aprilie când o singură firmă din Mușetești a răspuns la solicitarea instituției publice locale, mai precis, firma Natura 2000 care deține, potrivit autorităților, Complexul Turistic Natura din localitate. Deja, firma a încheiat contractul cu autoritatea locală și are spațiile pline de carantinați. În numai una dintre locații, ce a fost dată în folosință în 2013, sunt opt camere cu două paturi single, o cameră cu trei locuri, un pat fiind matrimonial, cu grup sanitar la fiecare cameră. În total are 19 locuri pe o singură clădire, situată pe proprietatea verde din Mușetești.
Reprezentanții Primăriei Mușetești își explică refuzul altor proprietari de a caza contra cost, vorbind de teamă. Mai exact, proprietarilor le este teamă de cei veniți din țări cu număr mare de infectați și decese numeroase, și mai mult, temerile lor au crescut, când s-a aflat că unul dintre cazații de la Mușetești a fost luat cu izoleta și depistat pozitiv la testul de coronavirus. Asta chiar dacă DSP monitorizează toate persoanele cazate, iar asistentul comunitar al primăriei are, spun cei din instituția comunei, situația sub control.
Cele mai multe centre de carantină sunt, în prezent, în Gorj, în stațiunea montană Rânca, pe locul doi fiind Târgu-Jiu, Săcelu și abia apoi Mușetești. În Gorj erau, joi, 602 persoane în carantină, 1255 de persoane în izolare și nouă infectați cu coronavirus, dintre care cinci sunt declarați vindecați.
ANAMARIA STOICA