Cei care refuză să se întoarcă la școală pot pierde ajutorul social

1212

Statul român le întinde o mână de ajutor persoanelor care primesc ajutor social, dar nu își au studiile de bază terminate pentru a termina cursurile de calificare într-un anumit domeniu de activitate. Prin cadrul programului ”A doua șansă” aceștia se pot reîntoarce la școală, iar cei care refuză pot pierde ajutorul social lunar acordat de statul român.

 

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației (ME), și regulile după care se vor desfășura cursurile programului “A doua șansă”, cum vor fi organizate clasele și cui i se adresează.

Așa cum s-a stabilit acum aproximativ cinci luni, prin OUG 101/2021, “pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă»”.

În cazul în care refuză participarea la cursurile recomandate, persoanele apte de muncă ce primesc ajutor social pot pierde banii de la stat, putând să ceară din nou ajutor social doar după un an.

 

Acum, prin Ordinul ME nr. 3.062/2022, apărut marți în Monitorul Oficial, sunt stabilite regulile pentru organizarea acestor cursuri, respectiv a programului “A doua șansă”. În primul rând, potrivit actului normativ, programul „A doua șansă” are două componente: una axată pe învățământul primar (până la clasa a IV-a), iar alta axată pe învățământul secundar (gimnazial – clasele V-VII și liceal – clasele IX și X).

 

În cazul ciclului de învățământ primar, programul „A doua șansă” se adresează copiilor, tinerilor sau adulților care depășesc cu patru ani vârsta corespunzătoare clasei și care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învățământ până la vârsta de 14 ani.

 

Apoi, când vine vorba despre ciclul secundar de învățământ, programul „A doua șansă” îi vizează pe cei care au depășit cu cel puțin patru ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei în care puteau fi înscriși în învățământul de masă și care, din diferite motive, nu au absolvit învățământul secundar inferior (gimnazial).

De principiu, cursurile se pot planifica într-un orar flexibil – dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta sau duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare. Pentru înscriere, cei interesați se pot adresa secretariatului unei școli ce organizează astfel de cursuri, unde vor trebui să ducă mai multe acte: copii ale actului de identitate, a certificatului de naștere, de căsătorie, foaia matricolă etc. Regulile amintite se vor aplica începând cu anul școlar 2022-2023.

 

După cum a fost stabilit tot în 2021, cei care vor urma cursurile programului „A doua șansă” la o distanță mai mare de cinci kilometri față de locuință pot cere decontarea transportului. Decontarea se va putea face în limita sumei de 500 de lei de persoană pentru fiecare semestru școlar.

 

Apoi, tot atunci a fost stabilit că cei care primesc ajutor social îl pot cumula cu salariul timp de șase luni după angajare, cu condiția încheierii unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni, conform avocatnet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here