CE Rovinari, amendat cu 50.000 de lei pentru poluarea cu cenuşă

374

Picture 003În urma poluării cu cenuşa produsă week-end-ul trecut în oraşul Rovinari şi localităţile din apropierea acestuia, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Gorj au decis aplicarea unei sancţiuni în valoare de 50.000 de lei Complexului Energetic Rovinari.

Complexul Energetic Rovinari s-a ales cu o amendă de 50.000 de lei în urma controlului laborios efectuat de comisarii de mediu gorjeni de zilele trecute. Potrivit lui Ovidiu Ilie, comisar-şef al Gărzii de Mediu Gorj, aruncă vina pe conducerea Complexului de la Rovinari pentru faptul că atât oraşul, cât şi localităţile învecinate au fost poluate cu cenuşă la intensificările de vânt din week-end-ul trecut. “Au existat mai mulţi factori care au dus la poluarea cu cenuşă. Principalii sunt faptul că instalaţia de umectare nu mai funcţionează la parametri normali, nemaiputând face faţă volumului mare de zgură şi că groapa de cenuşă trebuia acoperită cu un strat de pământ care să nu permită ridicarea acesteia în cazul vânturilor puternice. Lucru care s-a şi întâmplat”, a precizat Ovidiu Ilie. Acesta a mai spus că pe lângă amenda aplicată, Garda de Mediu Gorj a dispus şi termene pentru remedierea neregulilor pentru ca astfel de incidente să nu se mai petreacă şi să afeceteze mediul înconjurător şi cetăţenii.

CE Rovinari neagă eroarea umană

Conducerea Complexului Energetic Rovinari, prin purtătorul de cuvânt, justifică faptul că poluarea cu zgură şi cenuşă a oraşului Rovinari a fost generată de condiţiile meteo nefavorabile, respectiv intensificări puternice ale vântului care se înregistrează o dată pe an.

“Conform autorizaţiei integrate de mediu, în cazul apariţiei unor condiţii meteo nefavorabile, avem obligaţia să luăm toate măsurile necesare minimizării impactului asupra mediului, lucru care s-a şi întâmplat. Toate instalaţiile de umectare au fost puse în funcţiune, acţiunea de stropire a depozitului fiind suplimentată cu ajutorul autospecialelor de pompieri din dotare. Cu toate acestea, eficienţa nu a fost cea scontată, comisarii Gărzii de Mediu Gorj stabilind în urma cercetărilor efectuate la faţa locului că vom fi sancţionaţi conform legislaţiei de mediu în vigoare”, spune Diana Milea, purtător de cuvânt al CE Rovinari.

Reprezentanţii unităţii spun că “eroarea umană” este exclusă în această situaţie. Depozitul de zgură şi cenuşă de la Cican Beterega se întinde pe o suprafaţă de aproape 300 de hectare şi urmează să fie închis, tehnologia de depozitare a zgurii şi cenuşii din hidro-amestec fiind înlocuită cu sistemul fluid dens. Lucrările de închidere vor începe în cursul lunii viitoare, cu compartimentul 2 Beterega, situat lângă oraşul Rovinari.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here