Castane – fructele vedetă de toamnă

726
castaneSurse importante de vitamine şi minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizică şi intelectuală, convalescenţilor, bătrânilor şi copiilor.

Castanul (Castanea sativa) este originar din SE Europei, dar creşte spontan până la 45-50˚ latitudine nordică.
În scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele şi seminţele.
Fructele au o compoziţie asemănătoare grâului şi sunt o sursă importantă de hidraţi de carbon, fosfor, lecitină şi vitamina C. Acestea conţin de asemenea protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorică fiind de 200 calorii la 100 g.
Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârşitul lui septembrie şi până la începutul lui noiembrie.
Piureul de castane este unul dintre puţinele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt.
Proprietăţile fructelor de castan
Pentru uzul intern, se folosesc fructele proaspete de castan, care se consumă coapte, fierte, sub formă de piure şi în diverse combinaţii. Acestea sunt excelente ca aliment, având proprietăţi stomahice, bacteriostatice, antianemice şi remineralizante. Castanele comestibile sunt recomandate persoanelor cu astenie fizică şi intelectuală, convalescenţilor, bătrânilor şi copiilor datorită bogăţiei lor de minerale şi vitamine (puţin degradabile în procesul preparării).
Indicaţii terapeutice
Amestecul de piure de castane şi brânză de vaci (în proporţii egale), îndulcit cu miere, este o hrană uşor digerabilă şi foarte energizantă.
Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acţiune sedativă asupra organelor respiratorii şi de ceea sunt folosite pentru tratarea bronşitele (sub formă de infuzie).
Folosită tot ca infuzie, scoarţa de castan are proprietatea de a scădea temperatura.
Castanele acţionează ca tonic muscular, nervos şi venos, şi reduc permeabilitatea capilară. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor şi tromboflebitei, se consumă câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere înainte de micul dejun şi de cină. Se face o cură de câteva săptămâni.
Pentru utilizări externe
Sunt foarte eficiente şi castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele sălbatice).
În cazul degerăturilor sau durerilor reumatice care se agravează la frig, se fierb cinci mâini de castane cu trei litri de apă până când scad la jumătate. Se filtrează decoctul rezultat, cu care se fac spălături cât mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicarea durează 10-15 minute ţi se repetă zilnic, până la completa vindecare.
Utilizări în cosmetică
În cosmetică este folosită masca din castane şi miere pentru toate tipurile de ten, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, de reducere a fragilităţii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiaţii UV. De asemenea, această mască protejează acidul hialuronic din piele şi normalizează secreţia glandelor sebacee.
Rezultatele sunt vizibile mai ales în întârzierea procesului general de îmbătrânire a pielii şi în revitalizarea pielii uscate, căreia îi redă supleţea şi catifelarea. Masca se ţine pe faţă timp de 30 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.
Contraindicaţii: diabeticii şi persoanele obeze nu se pot bucura de valoarea nutriţională a castanelor.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here