Căruţa înaintea cailor în (in)justiţie?

349

TACITUS PDL FURA MAI MULT!? Cam acesta era temeiul discuţiei între doi amici. Totuşi, ca-n orice democraţie, părerile sunt împărţite. Absenţa unui Cod Silvic şi nerespectarea oricărei legi în exploatarea la sânge a pădurilor României, dar şi a munţilor din Gorj, ori a pădurilor din zona de sub munte n-au oprit raderea fără milă a pădurilor.

Diverse firme au licitat proprietăţile Obştei Peştişani, exploatarea pădurilor continuă într-o veselie. Iar replantarea cu puieţi lipseşte cu desăvârşire. Chit că o replantare poate asigura o nouă pădure exploatabilă şi deci viguroasă abia peste 50-100 de ani. Ca o observaţie a disputei când se fura mai mult – pe vremea PDL ori a USL – a venit intervenţia fostului viceprimar al comunei Peştişani, Nicolae Nicolcioiu. Care-a spus, cu subiect şi predicat, că pe vremea PDL se apucase un om de afaceri să taie în ras Pădurea Dumbrava – fostă Pădurea Mănăstirii Tismana până la secularizarea averilor mânăstireşti de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. N-o fi fost el un sfânt, şi poate chiar nici nu este, dar inginerul silvic Tăierel, şeful Ocolului Silvic Tismana, era cât pe-aici să plătească cu postul, acum vreun an şi jumătate-doi, faptul că s-ar fi împotrivit tăierii în ras a minunatei Dumbrave. Anul acesta, pădurea Dumbrava este o amintire.
CÂRPEALA DRUMARILOR. Şoseaua Peştişani-Hobiţa a fost asfaltată de mult huliţii comunişti, prin anii 67 ai secolului trecut. La propunerea generalului de miliţie Sprâncenatu, şeful Miliţiei regiunii Oltenia, al cărei prim-secretar, Ion Stănescu, a marşat la propunerea ca străinii ce vizitează Hobiţa lui Brâncuşi să aibă un drum asfaltat. În ultimii ani, se tot cârpesc gropile din asfalt. Aşa de bine lucrează Direcţia Judeţeană de Drumuri Gorj că de ieri, apreciindu-se că iarna s-a dus, lărgesc gropile. Apoi toarnă petice de asfalt. Care iarna viitoare, sub zăpadă şi îngheţ, se vor transforma în alte gropi.
PĂCĂLEALA CU PROCURORII. Tema e veche şi reluarea ei nu-şi mai are rostul. Ex-ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis două propuneri pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Domnia sa a preferat un post mai călduţ, l-a obţinut, iar la cârma DNA a ajuns imaculata Laura Codruţa Kovesi. Nici lui Daniel Morar – albitorul dosarelor prezidenţiale – nu-i este tocmai rău. Din 9 iunie va fi timp de nouă ani judecător la CCR şi, bineînţeles, va avea imunitatea necesară. Nu pricep de ce nu s-a procedat la alcătuirea unui al doilea set de propuneri din partea ministrului Justiţiei. Pe care Traian Băsescu nu le-ar mai fi putut respinge! La fel cum s-a întâmplat cu legea privind crearea Autorităţii de Supraveghere Financiară. O lege respinsă prima oară, dar asupra căreia Traian Băsescu s-a exprimat, aşa, într-o doară, în timpul unei vizite publicitare la Uzinele FORD, în Craiova, din vârful buzelor: „Nu mai pot să o întorc o dată, sunt obligat de Constituţie să o promulg.” Cât despre conducerea ASF, USL îl susţine pe deputatul PNL, Dan Radu Ruşanu la funcţia de preşedinte, iar tot USL îl dă, pe surse, pe gorjeanul şi universitarul Daniel Dăianu ca viitor prim-vicepreşedinte. Tismănean de obârşie, Daniel Dăianau a terminat Liceul ”C. Brâncuşi” la Peştişani, iar în anul 2012 i-a slujit drept consilier pe probleme financiar-bancare preşedintelui PSD, premierului Victor Ponta. Dacă la promulgarea Legii privind crearea Autorităţii de Supraveghere Financiară s-a vorbit şi de conducere înaintea promulgării legii, ne exprimăm mirarea că la alegerea celor doi şefi ai DNA şi Parchetului General nu s-a procedat la fel. Avem noi, românii, neortodoxul obicei de a pune uneori căruţa înaintea cailor.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here