“Caravana Carierei” vine la Târgu-Jiu

357

Consiliul Judeţean Gorj sprijină iniţiativa Blocului Naţional Sindical, aceea de a organiza o întâlnire de lucru privind proiectul „Caravana Carierei”. Această întâlnire va avea loc miercuri, 9 octombrie 2013, începând cu ora 10.00, în sala Maură a Palatului Administrativ Gorj.

Blocul Naţional Sindical alături de partenerii săi Universitatea Româno-Germană din Sibiu, SC Technical Training SRL şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA, în cadrul proiectului “Caravana Carierei” – proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 a iniţiat un Plan de Acţiune care integrează toţi actorii interesaţi ai pieţei muncii în general şi ai mediului de tineret în special. Evaluările ce au stat la baza elaborării Planului de acţiune, oferă o imagine clară asupra situaţiei tinerilor atât la nivel european, cât şi la nivelul ţării noastre, precum şi a dificultăţilor cu care tinerii se confruntă după finalizarea studiilor. De asemenea, Planul propune o serie de măsuri şi de acţiuni care vizează facilitarea procesului de tranziţie de la şcoală la viaţa activă, o cât mai bună informare a tinerilor cu privire la mecanismele pieţei muncii şi a drepturilor constituţionale de care orice cetăţean beneficiază şi nu în ultimul rând asigurarea unei corelări a cererii cu oferta de forţă de muncă tânără.
Cele 8 Centre de Dezvoltare a Carierei inaugurate în cadrul proiectului, modelul de colaborare de tip reţea promovat de Blocul Naţional Sindical în fiecare judeţ al ţării, dar şi instrumentele de comunicare rapidă şi eficientă care vizează implicarea instrumentelor TIC (www.voof.ro) vor fi utilizate pentru monitorizarea procesului de implementare a Planului de acţiune pentru tineri.

Dezbatere publică
Potrivit organizatorilor, în data de 9 octombrie 2013, începând cu ora 10.00, la Târgu Jiu, în sala Maură a Consiliului Judeţean Gorj, va avea loc o întâlnire de consultare a tinerilor, cât şi a mediului educaţional instituţional care pot aduce o contribuţie la Planul de Acţiune Regională pe care Blocul Naţional Sindical îl supune spre consultare şi dezbatere publică. “Sprijinul jurnaliştilor este esenţial pentru succesul acestui demers şi vă propunem să ne fiţi alături la consultările publice realizate pe marginea Planului de Acţiune supus spre dezbatere. Viitorul tinerilor reprezintă o problemă pe care presa a abordat-o în mai multe ocazii, iar pe această cale solicităm sprijinul dumneavoastră în calitate de “actor media” pentru a contribui la identificarea celor mai bune iniţiative şi bune practici pentru un proces de tranziţie de la şcoală la viaţa activă. Nu în ultimul rând mizăm pe o informare corectă a opiniei publice cu privire la situaţia reală a tinerilor din România şi a problemelor cu care se confruntă aceştia”, este menţionat în comunicatul de presă.

Şomajul în rândul tinerilor, în creştere
Tinerii din întreaga lume se confruntă cu dificultăţi reale în găsirea de locuri de muncă stabile. Şomajul în rândul tinerilor a devenit un risc pentru stabilitatea socială, politică şi economică în Europa. Situaţia şomajului în rândul tinerilor reprezintă o mare parte a resurselor economice neexploatate, care reduce producţia şi potenţialul de creştere economică şi ameninţă să încalce valorile de egalitate şi coeziune între generaţii, acestea fiind o caracteristică importantă a justiţiei sociale. O continuare a crizei şomajului în rândul tinerilor creşte, de asemenea, probabilitatea de turbulenţe sociale şi politice, si din ce în ce mai mulţi tineri pierd credinţa în sistemul şi paradigma economică de astăzi. Prin urmare, situaţia şomajului în rândul tinerilor merită o atenţie deosebită. În ciuda faptului că au fost adoptate atât la nivel european, cât şi la nivel naţional o serie de măsuri care vizează combaterea şomajului în rândul tinerilor, situaţia este încă alarmantă. 6 milioane de tineri caută în mod activ de lucru la nivel european, în Grecia rata şomajului în rândul tinerilor este de 59,2%, iar în Spania 56,5%, în timp ce previziunile pentru perioada imediat următoare nu prefigurează tendinţe pozitive.
Rata şomajului pentru tineri (15-24 de ani) a crescut în România în mod continuu, ajungând de la 18,6% în anul 2008, la 23,7% în anul 2013. Diferenţa la nivel de grupe de vârstă în ceea ce priveşte şomajul relevă faptul că rata şomajului în rândul tinerilor este de peste trei ori mai mare, comparativ cu şomajul în rândul populaţiei „adulte” în vârstă de muncă (25-64 de ani), care a fost de numai 7,0% la nivelul anului 2013.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here