Cadou special de la DNA pentru Surupăceanu, la trei ani de la închiderea Dosarului Romsilva-Buldotanc

787

Procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată, la finalul săptămânii trecute, pe fostul deputat, Mugurel Surupăceanu, într-un nou dosar de corupție. Acesta este inculpat, abia acum, pentru abuz în serviciu, într-un dosar întocmit la trei ani după condamnarea fostului director al Romsilva, Ion Dumitru, a încă doi șefi ai Regiei Naționale a Pădurilor și a fostului administrator al firmei lui Surupăceanu, Bogdan Florin Stanciu, de la care instituția a achiziționat, în 2004, un buldotanc nefuncțional, adus din Ucraina. Romsilva s-a constituit acum parte vătămată în acest dosar, buldotancul achiziționat de la firma lui Surupăceanu fiind cumpărat atunci pentru suma de aproape 300.000 de dolari.

Mugurel Surupăceanu a scăpat până acum deja de două ori de dosarele pornite de procurorii DNA de la buldotancurile stricate pe care le-a vândut, cu un deceniu în urmă, unităților și instituțiilor de stat, pentru prețuri astronomice. Acesta a scăpat în mod miraculos de o condamnare în dosarul buldotancului vândut la fostul Complex Energetic Turceni, deși Tribunalul Gorj îl condamnase la 7 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, dar și de trimiterea în judecată în dosarul buldotancului vândut Romsilva, alții fiind condamnați și nu el. De data aceasta însă, procurorii DNA speră ca proverbul cu ulciorul care nu merge de prea multe ori la apă să i se potrivească fostului parlamentar. Pe acest considerent și nu numai, anchetatorii DNA Craiova au reușit astfel să îl trimită în judecată, pe 3 iunie 2016, iar pe Surupăceanu, pentru fapte incriminate de Legea 78/2000, adică fapte de corupție și conexe faptelor asimilate celor de corupție, și asta pentru implicarea sa în dosarul Romsilva-Buldotanc. Dosarul se află de vineri pe rolul Secției Penale a Tribunalului Gorj, aceeași care, în mod corect, i-a dat lui Surupăceanu 7 ani de închisoare cu executare, în timp ce Curtea de Apel Craiova l-a spălat ca la Nufărul pe inculpat și pe ceilalți aflați în aceeași situație. Dosarul în cauză va fi cu siguranță redeschis, pe o revizuire necesară, urmare a trimiterii în judecată a lui Dănuț Filipescu, fostul administrator al SC Tutto Mobili, firma lui Surupăceanu, acuzat de mărturie mincinoasă și de favorizarea infractorului, în speță a fostului patron.

surupaceanuȘmenul buldotanc-Ucraina via România
Ancheta, care a stat la baza acestui dosar, a fost inițiată la câțiva ani, după ce utilajul nefuncțional ajunsese în patrimoniul Romsilva. Vă reamintim cum s-a pus la cale afacerea buldotancul care a dus la condamnarea a 4 persoane în 2014, mai puțin cea a lui Mugurel Surupăceanu.
Procurorii anticorupţie au stabilit că în cursul lunii iulie 2003 S.C. Severom Trans S.R.L (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. Din probele administrate la dosar de către procurori a reieşit faptul că, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în “V”, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare.
Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole, de către trupele de geniu. Utilajul consuma, în jur de 80 de litri de motorina pe oră, neîncadrându-se sub nici o formă în normele europene privind poluarea şi consumul.
Pentru a putea fi folosit la aplicaţii civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilităţile tehnologice ale acestuia, raportul preţ/economicitate/eficienţă şi să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era însoţit de nici un fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie, certificat de omologare etc.
Din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în nici un fel.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.