Ca la noi, la nimeni – Vizită istorică ori de imagine?!

462

Surprinzătoarea vizită de lucru a preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii, a fost anticipată doar de analistul politic Bogdan Chirieac. După desfăşurarea ei şi, mai ales, după conferinţa de presă comună susţinută de Trump şi Iohannis n-au mai prididit elogiile, fie că a fost considerată un succes, fie o vizită istorică.
La conferinţa de presă singura contrazicere a fost aceea în ceea ce priveşte vizele pentru cetăţenii români spre a intra în scop turistic ori de afaceri în SUA. Preşedintele României a spus înaintea vizitei în SUA că va deschide această problemă, în încercarea de a ne include în programul Visa Waiver, ce oferă intrarea liberă pentru cetăţenii români în SUA, pentru o perioadă de 90 de zile sau mai scurtă.
La conferinţa de presă susţinută de Trump şi Iohannis, reporterii români au întrebat dacă s-a discutat acest aspect. Liderul român s-a grăbit să spună că da, dar magnatul american devenit al 70-lea preşedinte al Americii a preluat rapid cuvântul şi a negat o asemenea discuţie: „Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta.”
Preşedintele Donald Trump a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Iohannis. Chiar internauţii şterg pe jos cu Trump: „Iohannis vorbeşte mult mai bine engleza.”
Un reporter de la TVR l-a făcut pe Trump să spună ce nu au reuşit liderii NATO să obţină. Ramona Avramescu a fost lăudată de presa de peste Ocean pentru întrebarea pe care i-a adresat-o liderului american: „Dacă SUA vor respecta Articolul 5 din Tratatul NATO?”
Luna trecută, în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles, aliaţii s-au arătat îngrijoraţi pentru că preşedintele american nu şi-a exprimat sprijinul personal pentru Articolul 5.
De data aceasta preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a declarat: „Statele Unite s-au angajat şi angajez Statele unite faţă de Articolul 5. Cu siguranţă, suntem aici pentru a proteja şi, din acest motiv, îmi doresc ca oamenii să se asigure că avem o forţă puternică, prin achitarea banilor necesari pentru a avea acea forţă.” Articolul cu pricina se referă la faptul că un atac asupra uneia sau mai multor state membre NATO va fi considerat un atac asupra tuturor.
Ce va urma după întâlnirea Trump-Iohannis? Vor veni americanii, în sfârşit, în România (în continuare cea mai proamericană ţară din Europa), americanii aşteptaţi încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sau vor fi în continuare nişte atotputernici care au ignorat votul românilor din 2012, la referendumul de demitere a lui Băsescu sau au rămas orbi şi surzi la gravele încălcări ale drepturilor omului săvârşite de Justiţia din România?
Mesajul este că Trump consideră România o ţară aliată, iar pe Iohannis un prieten. Trump a vorbit în termeni superlativi despre România, despre Parteneriatul Strategic, despre sacrificiul celor 23 de militari români în Afganistan, despre creşterea cooperării economice. Însuşi Trump a declarat că „Investitorii americani sunt în România, le place şi sunt fericiţi să fie într-o ţară proamericană.”
Participant direct la Conferinţa de presă de la Rose Garden – Grădina trandafirilor-, analistul politic Bogdan Chirieac e conştient că nu se va face nimic peste noapte: „Statele Unite ar aprecia din partea României ca stabilitatea politică să continue. O întâlnire a premierului Grindeanu cu vicepreşedintele Pence, cu miniştri de resort şi oameni de afaceri din România este foarte posibilă până la toamnă. Donald Trump Junior, care s-a aflat într-o vizită privată, la vânătoare, în România, în luna mai, a fost un excelent avocat al ţării noastre în faţa tatălui său. Pragmatic, JR pare că a înţeles mai repede România profundă decât mulţi diplomaţi de profesie acreditaţi la Bucureşti.
Ion PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.