La o cafea, amicul Silviu Tivig mi-a apreciat editorialele despre regretata Regină Ana, dar mai apoi a adăugat că am revenit la inamicii PSD. În realitate, trag nădejdea că doar am fost greşit înţeles, eu ocupându-mă de inamicii reali ai simplului cetăţean. Criticând anumite fapte ce nu au vreo legătură cu frumoasele vorbe din campaniile electorale trecute.
Inclusiv aceea a campaniei electorale prezidenţiale, cu sintagma de împrumut polonez sau german a „României lucrului bine făcut”. Ca parafrază. Ori a altei sintagme la fel de mincinoase că numitul Klaus Werner Iohannis va face o „altfel de politică”. Care nu a schimbat nimic din vorbele şi echipele predecesorului, mai ales în Justiţie şi serviciile de informaţii. Ba mai mult, continuă să ne împuie capul cu respectul faţă de „statul de drept”. Predecesorul l-a băgat la pârnaie pe contracandidatul Adrian Năstase, iar fostul primar al Sibiului l-a înlocuit pe primul ministru Victor Ponta. Cu dosarele penale ale acestuia nu s-a dovedit nimic, iar opozantul făţiş la „Guvernul meu” care este şi Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, singurul partid ce n-a votat pentru la investirea Guvernului Cioloş se inventează turnătorii mărunte şi acum. E de tot râsul să-l condamni pe un cetăţean că n-a stat la coadă pentru preschimbarea permisului auto!
Iar în cazul condamnatei abuziv cu închisoare, gălăţeanca Mariana Rarinca, Klaus Werner Iohannis să se pronunţe aberant că a fost „ghinion”. Sunt o sumedenie de cazuri cu sute de milioane de euro dispărute, iar făptaşii în libertate şi cu banii în conturi. Nu s-a recuperat nimic pentru că deşi există o lege în acest sens, votată şi promulgată, legii îi lipsesc Normele de aplicare! Pe care „Guvernul meu” refuză să le emită.
*
M-am ocupat de faptele clientului. De data aceasta, fie-mi permis a reda nişte date dintr-un sondaj al Serviciului Eurobarometru al Comisiei Europene, efectuat în primăvara anului 2016, realizat în perioada 21-31 mai. Din care reiese scăderea accentuată a încrederii românilor în justiţie şi sistemul judiciar. Practic, încrederea în justiţie a scăzut în ultimele luni ale anului 2016 cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Eurobarometrul afirmă că pentru primăvara anului 2016, doar 35% dintre români mai au încredere în justiţie şi sistemul judiciar. Exact cât reprezintă cota de încredere a cetăţenilor României în preşedintele Klaus Werner Iohannis, conform unui recent sondaj AVANGARDE.
Datele mai spun că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România, în creştere cu 12% faţă de anul 2015. Dintre cei intervievaţi numai 5% au declarat că „Nu ştiu”. Cum s-ar zice, lumea se mai deşteaptă.
În cadrul aceluiaşi Eurobarometru, 72% dintre respondenţii români au declarat că au încredere în Armată, tot în scădere dar cu numai 4%, faţă de 2015. La nivel naţional, aproximativ 50% dintre cetăţeni au încredere în Poliţie, în creştere cu 1% faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut. În Guvernul Cioloş mai au încredere 24%, cu o creştere – probabil după remanierile a 9 miniştri! – de 1%. În cazul Administraţiei Publice procentul de încredere este de 35%, iar la administraţia regională şi locală tot de 35%, în creştere cu trei procente.
La partidele politice încrederea este tot mică, dar a crescut la 13%, cu un plus de 1% faţă de toamna anului 2015. Şi Parlamentul României înregistrează o scădere a încrederii cu trei procente, ajungând la numai 14% în 2016. Cu siguranţă, deputaţii şi senatorii sunt amendaţi pentru lipsa de activitate în elaborarea unor legi importante, în vreme ce ei şi-au votat Legea pensiilor speciale, culmea, promulgată de preşedintele Iohannis! În baza căreia, circa 20 de parlamentari de profesie, un fel de veterani ai Parlamentului, vor primi pensii speciale de 6.000 de lei lunar pentru că au dormit vreme de 26 de ani consecutiv!
ION PREDOŞANU
P.S. La zeci de ani după ce tratatele de chimie ale numărului doi în politica antedecembristă acad. Elena Ceauşescu au fost traduse în limba chineză, România revine pe piaţa editorială de la Beijing. Ne-am liniştit. Cartea autobiografică „Pas cu pas”, a preşedintelui Klaus Werner Iohannis, va fi tradusă şi lansată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing(24-28 august). De publicitatea evenimentului se ocupă Institutul Cultural Român, iar în lista cărţilor traduse din limba română „Pas cu pas”-ul preşedintelui Klaus Iohannis este pe primul loc, înaintea lui Lucian Blaga! Despre volumul „Primul pas” nu ştim nimic. (Ion Predoşanu)