DEZVOLTAREA CAPITALULUI ROMÂNESC. Este o idee susţinută şi de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, istoric marcant şi fost ministru de Externe în Canitetul Tăriceanu, vreme de un an. A mai ajuns şi în Parlamentul Europei, fiind chiar vicepreşedinte din partea Grupului ALDE. Născut la Craiova, Adrian Cioroianu fuse invitat la emisiunea duminicală, După 20 de ani. Echilibrat, a susţinut ideea dezvoltării capitalului autohton – o adevărată provocare a României, o provocare a românilor -, iar ca orientare în politica externă apropierea de Polonia şi Turcia. Mi-a plăcut că are idei şi nu ne consideră duşmani ai Rusiei, ci doar o piedică în calea intereselor acesteia. Pe undeva, păstrând proporţiile, se apropie de istoricul şi politicianul naţionalist-democrat ucis de Garda de Fier – Nicolae Iorga, unul ce recunoştea necesitatea unor afaceri comerciale cu Rusia, obligaţi fiind de Dumnezeu să fim vecini, şi în niciun caz să avem o poziţie ostilă. Care nu ne-ar folosi la nimic.
G. CĂLINESCU, VIZIONARUL EUROPEI UNITE. Nu am la îndemână romanul „Enigma Otiliei”, de G. Călinescu, pe care nu l-am citit de pe vremea când eram elev la Liceul Teoretic „C. Brâncuşi” din Peştişani, dar mă folosesc de recenta carte a scriitorului Ioan Mazilu Crângaşu „A fi cinic!”, apărută la Editura RAWEXCOMS, Bucureşti – 2014, care reproduce un fragment: „Eu sunt ovreiu. Şi dacă am să-ţi spun că şi mie îmi răscoleşte sufletul doina românească, ai să mă crezi? N-ai să mă crezi! Rasa noastră are misiunea de a vedea peste secole, de a pregăti marile revoluţii. Tu ai dreptul să fii patriot, ba chiar e datoria ta. Dar dacă eu vin şi-ţi spun unele adevăruri înalte, de ce te superi? Înainte, Franţa, Germania, România nu existau.
Însă galul, dacul nu erau patrioţi când nu se simţeau francezi sau români? Peste câteva mii de ani, hai să zicem zece mii de ani, ca să nu te supăr, Franţa şi toate celelalte ţări n-au să mai existe fiindcă o să apară o ţară nouă: Europa. Atunci eu am să fiu patriot şi tu ai să fii trădător. Ce-s eu de vină că am o familie şi văd peste secole?”
Vorba scriitorului Ioan Mazilu Crângaşu, care trage următoarea concluzie: „Se pare că, de la adevărul acestor spuse, nu a trecut nici un veac… Cât priveşte suta de veacuri… bine ar fi să cântăm trecutul!”
Sau, cum s-a exprimat aforistic acelaşi Imens istoric patriot şi creator al revistei Neamul Românesc: „Crezi ce vrei, faci ce poţi.”
ION PREDOŞANU