Ca la noi, la nimeni – Preşedintele Iohannis a promulgat Codul de procedură fiscală!

440

Refacerea, programată la mare, în staţiunea Neptun, împreună cu Prima Doamnă Carmen, l-a schimbat în bine pe preşedintele Klaus Iohannis. Luni, dis de dimineaţă a semnat mai multe decrete, dar şi promulgarea câtorva legi. Printre care Codul de procedură fiscală, Legea amnistiei fiscale, legea alegerii Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Plus o lege privitoare la Autoritatea Electorală Permanentă, prima de acest gen în România. Înainte de toate, legea Codului Fiscal a fost votată cu o majoritate aproape unanimă, prin consensul partidelor politice parlamentare. Fără a vedea neapărat un război între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, trebuie să recunoaştem că există calcule electorale în disputa pe Codul Fiscal. Calcule care pun în încurcătură atât puterea, cât şi opoziţia. Mai ales că alegerile din 2016 se apropie.
Codul Fiscal avea o uriaşă miză electorală, întrucât relaxarea fiscală era o promisiune pe care şi PSD şi PNL au făcut-o, iar acum ar fi trebuit să arate cât de fideli sunt faţă de promisiunile avansate. Numai că primul ministru, Victor Ponta, s-a ambalat pe bună dreptate susţinând: „Este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor ei.”
Totuşi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Codul de procedură fiscală. Care cod de procedură fiscală a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în 24 iunie, dată la care a fost adoptat şi Codul Fiscal. Deputaţii votaseră cu 306 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere. Proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală trecuse şi de Senat, prima cameră sesizată, în 24 aprilie, fiind înregistrate 67 de voturi „pentru”, 5 abţineri şi 17 voturi „împotrivă”.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis retrimisese la Parlament spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după „o riguroasă analiză a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.
În momentul votării Codului de procedură fiscală, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici susţinea că prin acest nou Cod de procedură fiscală se doreşte simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creanţelor fiscale, îmbunătăţirea echilibrului drepturilor şi obligaţiilor celor două părţi ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil şi organul fiscal, dar şi clarificarea unora dintre instituţiile juridice susceptibile de interpretare.”
Se are în vedere simplificarea procedurilor administrare fiscală, claritatea şi accesibilitate prin eliminarea interpretărilor, corelarea neconcordanţelor existente în prezent între Codul de procedură fiscală şi Codul fiscal sau alte legi speciale.
În cererea de reexaminare a Codului Fiscal, transmisă vineri Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis aduce şi unele argumente ce-i dau apă la moară primului ministru, Victor Ponta şi recunoaşte îndoielile domniei sale: „Conform evaluărilor Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional”. Semn că politica fiscală şi, în genere, politica economică nu se face la Bucureşti.
În absenţa lui Victor Ponta, plecat la Istanbul pentru un control medical, s-a reunit coaliţie de guvernare. Nimeni n-a vrut să declare nimic, aşteptându-l pe primul ministru să revină. Se zice că vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR), deşi declarativ susţine Cabinetul Ponta, ar avea intenţii de părăsire a coaliţiei. Şi că ar fi mers la un şpriţ rece cu Liviu Dragnea. Singura care a avut o poziţie este Rovana Plumb, preşedintele interimar al PSD, care-a susţinut că doar primul ministru, Victor Ponta, la sosire, va anunţa „soluţia aleasă” în cazul Codului Fiscal!
Săraca ţară, pe ce mâini a ajuns!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.