Ca la noi, la nimeni – Mintea românului cea de pe urmă: Școlile, parțial, redeschise!

730
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Baza oricărei formații intelectuale, civice, morale, trebuie pusă în anii școlii primare.” – Ștefan Augustin Doinaș

Pe la noi, mai ales în vremea ultimelor două guvernări, mai întâi s-a luat o decizie și abia apoi s-a gândit dacă e una bună ori una chiar rea! Așa s-a petrecut și cu închiderea școlilor, în primăvara anului trecut, apoi cu redeschiderea lor pentru câteva zile spre a se justifica ținerea de alegeri locale. Apoi s-au închis iar porțile școlilor atât de necesare în procesul de educare a tinerelor generații – viitorul patriei încă numită România.
Într-o apreciere, evident, aproximativă se pare că acei copii care nu au avut acces la cursurile online – o premieră pentru profesorii fără experiență în acest domeniu, dar și pentru elevii care ba nu aveau acces la internet, fie neavând tablete, computere sau telefoane mobile de ultimă generație -, , repet, au fost în număr ce depășește 600.000 de elevi.
Sindicatele din Educație, Asociația părinților, Consiliul Național al Elevilor au avut aceeași opinie cu privire la decizia eronată și aberantă pe care a luat-o Ministerul Sănătății, în luna noiembrie, de a închide școlile, fără să mai țină cont de situația reală a răspândirii virusului Corona în localități. În legătură cu deteriorarea gravă a învățământului nici măcar nu s-a pus problema, deși toți reprezentanții profesorilor și ai elevilor au cerut să se păstreze școlile deschise, mai ales în mediul rural, unde sunt mai puțini copii și exact aceștia nu au putut să învețe online. Se bănuia că școlile s-ar putea redeschide cu un program special și cu câteva restricții. Iar acestea trebuie discutate în zilele următoare. Președintele Klaus Werner Iohannis și-a dat seama că școlile se impune a fi redeschise, iar ieri, marți, la ora 15.00, a invitat la Palatul Cotroceni pe primul ministru Florin Cîțu, pe ministrul gorjean după obârșii – Sorin Cîmpeanu, pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și reprezentanți ai Institutului național de Sănătate Publică(INSP).
Facem o paranteză și amintim că, în acest moment, „peste 80% dintre profesori au declarat că vor să se vaccineze, dar nu au acces la vaccin”, după cum afirma Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Potrivit acestuia, unii elevi nu au făcut școală din luna martie a anului 2020! Federația Sindicatelor cere introducerea orelor de remediere a orelor care au lipsit în toată această vreme.
„Sunt elevi care încă nu au recuperat nici măcar finalul semestrului al doilea din anul de învățământ trecut, pentru că nu li s-a mai predat din luna martie, neavând acces la orele online. Ministerul Educației nici măcar nu are datele reale în legătură cu adevărata nevoie de tablete. S-a considerat că nu trebuie să li se dea tablete celor care au în familie un dispozitiv, inclusiv un telefon de ultimă generație, deși, de pildă, o mamă singură cu trei copii la școală nu le poate pune la dispoziție telefonul ei celor mici, spre a face orele online.
Cum s-au dat 250.000 de tablete, noi estimăm că ar mai fi nevoie de cel puțin 300.000 și că nu au avut acces la cursurile online peste 600.000 de copii”, mai explică Simion Hăncescu.
În cazul în care școlile vor rămâne închise se vor desfășura tot cursuri în format online, iar părinții primesc în continuare 75% din salariu, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
Școlile se vor deschide din 8 februarie 2021, dar nu în totalitate. Decizia a fost luată la ședința amintită, de la Palatul Cotroceni, pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care au examene anul acesta și deci ei revin în clase. La fel se va întâmpla și cu elevii din clasele I-IV.
De asemenea, creșele și grădinițele de stat se vor redeschide. Păcatul cel mare cade pe capul celor ce vor trebui să continuie școala on-line. Știindu-se că nici profesorii nu au abilități sigure și experiență pentru predarea online, dar nici toți elevii nu au posibilitatea de a face școala online efectiv. Ba sunt zone fără semnal la telefonia mobilă, altele fără internet și destule localități rurale nu au nici măcar curent electric!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here