Motto: „Inteligența nu înseamnă să nu faci greșeli, ci să vezi repede cum poți să le îndrepți.” – Bertolt Brecht
Înaintea fiecărei noi campanii electorale ori chiar preelectorale ni se vehiculează de către partide și partidulețe că vom avea parte de o nouă lege a pensiilor. Care, bineînțeles, va înlătura inechitățile celei aflate încă în vigoare. Mai mult, cum este cazul pretinsului Partid Național Liberal, ni s-a fluturat pe la nas și șansa de a scăpa de pensiile speciale. Nu-i așa că am dreptate? Și chiar nu vă spun nicio noutate.
PROMISIUNI NEONORATE! Nici actualele partide aflate la guvernare, în special Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, nu fac excepție de la regulă. În fapt, coaliția de guvernare îi mai conține și pe cei de la UDMR, dar aceștia își văd doar de propriile interese și nu-și bagă nasul în chestiuni mai serioase. Cum, de pildă, ar trebui să fie noua Lege a pensiilor, promisă a fi gata până la sfârșitul anului de (diz)grație 2022! Căci, după cum se știe, a promite nu costă bani!
Nici nu m-aș aștepta ca în puținele zile rămase până la finele anului în curs, când celor mai mulți, inclusiv angajaților Ministerului Muncii sau arlamentarilor – le este gândul numai la Sărbătoarea Nașterii Domnului – Iisus Hristos, ori la noaptea trecerii dintre ani, Revelionul, să se mai dreagă busuiocul și să avem gata noua Lege a pensiilor.
Angajamente că o vom avea au tot fost, dar nici măcar coaliția PSD-PNL și UDMR nu a dat semne că s-ar ține de cuvânt. Ministrul Muncii, Marius Budăi, trece drept un om serios și am avut impresia că se va ține de cuvânt. Numai că mult așteptata nouă Lege a pensiilor nu depinde numai de el. Chiar șeful lui de partid, Marcel Ciolacu, președintele PSD, ne-a strecurat ideea că noua Lege a pensiilor ar putea să fie gata abia la începutul primei sesiuni parlamentare a anului 2023! În acest timp, se pare că liderul social-democrat Marcel Ciolacu, împreună cu liderul de grup parlamentar PSD din Camera Deputaților sunt într-o vizită, de lucru ăi zic dumnealor, în îndepărtata Coreea de Sud.
NIMIC NOU DESPRE PENSIILE SPECIALE. Și, să recunoaștem, sunt încă multe necunoscute ale viitoarei legi a pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, ne zicea miercuri că oamenii vor afla în câteva zile pentru cine crește vârsta de pensionare la 65 de ani. Nici măcar trebșoara asta nu s-a stabilit, deși anul 2023 bate la ușă! Cât despre soarta pensiilor speciale, nici măcar o vorbuliță. Probabil vor rămâne așa cum au fost. Și nu doar în anul 2023 și nici în anul 2024, an în care vom avea toate alegerile posibile: locale, parlamentare și prezidențiale.
LEGEA PENSIILOR EXISTĂ, DAR LIPSEȘTE CU DESĂVÂRȘIRE! În țara în care haosul este în floare, dintre schimbările pregătite pensionarilor în 2023 ar fi: creșterea cu 12,5% a tuturor pensiilor, deja anunțată, ajotoare bănești celor cu venituri de cel mult 3.000 de lei; unctul de pensie va ajunge la 1.785 de lei (mă refer la ultima strigare, căci în timp s-au mai anunțat și alte cifre!); pensia minimă la 1.125 de lei. Sunt cifre apărute într-un proiect de OUG care, probabil, va ține loc, de nouă Lege a pensiei. Care Lege, cum spuneam, există dar lipsește cu desăvârșire!
ION PREDOȘANU
P.S. A GREȘI ESTE OMENEȘTE, DAR A PERSEVERA E DIABOLIC!, după cum spune un vechi proverb latin. A cincea variantă a Ordonanței de Urgență a Guvernului, privind plafonarea prețurilor la energia electrică – numai pe anul acesta – are, cum am scris și ieri, o eroare. Încă necorectată! (Ion Predoșanu)